Dagens matmiljö är ohälsosam för grottmänniskan inom oss
Samhället förändras i en hisnande fart, men våra gener, drifter och förutsättningar är i stort desamma som våra förfäders. Hur ska vi – utifrån beteenden och smakpreferenser som gjort det möjligt att överleva trots långa perioder med liten tillgång till mat – kunna navigera i en miljö där ett överflöd av kalorier i olika välsmakande versioner finns lätt tillgängligt dygnet runt?
Våra gener säger till oss att lagra energi inför sämre tider: Rör dig så lite som möjligt, och ät så mycket du kan när det finns tillgång på mat. Det stora och ständigt tillgängliga utbudet av snabb och välsmakande energi är en utmaning för många att hantera. De egenskaper som förr gjorde att vi överlevde – att vi tycker om sött, lockas av olika färger, former och smaker, att synintryck och dofter gör att vi får lust att äta – är i dagens miljö en betydande anledning till övervikt, fetma och ohälsa.
On the go
I vårt snabba och tidsoptimerade samhälle har vi fått för oss att det är onödigt att pausa, så istället för den viktiga lunchpausen passar vi på att göra annat medan vi äter. Vi fortsätter jobba framför datorn, deltar i webbinarier, eller passar på att resa mellan två möten medan vi kastar i oss maten. I butikerna finns till och med ett särskilt sortiment som är avsett att ätas med en hand, till exempel medan vi kör bil eller rusar iväg till nästa punkt på agendan, med en väska i andra handen.
När vi gör andra saker samtidigt som vi äter blir vi distraherade och inte lika uppmärksamma på mättnadssignaler. Njutningen och upplevelsen av olika smaker ges inte heller samma utrymme – vi kanske till och med glömmer bort att vi har ätit, trots att det var alldeles nyss.
Prova något nytt! Låt måltiden få den uppmärksamhet den förtjänar. Gör inte en massa andra saker medan du äter, och ha helst inte en skärm framför dig, utan låt maten vara en upplevelse som gör intryck på dig – då får du njuta mer och du blir mätt och nöjd på en lagom stor portion.
Allt har blivit större
Kakor och muffins, matportioner, tallrikar, muggar och glas, och inte minst godispåsar, har under åren blivit allt större. En ”småkaka” var för inte så länge sedan något som nästan kunde ses som en munsbit. Nu kallas de ofta ”cookies” och är stora som tefat.
Godispåsarna förr hade samma storlek som ett litet kuvert. Bitarna valdes noga ut, och lades omsorgsfullt ner i påsen, en och en, med pincett. I självplocksavdelningen för smågodis är påsarna numera så stora att det krävs ganska många bitar för att man inte ska få känslan att det ligger något och skramlar på botten. Man ”plockar” med en skopa, och öser ner i en stor påse – eller i en hink. Och faktum är att även godisbitarna har blivit större. När man ska ta ”en” av en välkänd sort som även säljs förpackat i påse så är bitarna betydligt större än när samma sort säljs förpackat.
✨ Prova något nytt! Det är svårt att hålla sig till en energimängd som är bra för hälsan när allt har blivit större och vår uppfattning om vad som är normalt successivt förändras. Men faktum är att för att kunna hålla sig till vad som är lagom mängd så behöver du tänka om – kanske hellre dela en kaka med en vän, och snarare tänka ”vikt” än ”antal” om du vill äta lösgodis.
Tips: När du vill förändra dina matvanor kan det vara bra att väga portionerna under en period, för att få en uppfattning om hur mycket du faktiskt äter, och skapa nya referensramar.
Upp och hoppa!
Vi vill gärna spara tid genom att parkera så nära som möjligt, och använda de hjälpmedel som erbjuds för att underlätta och slippa anstränga oss. Men faktum är att alla kroppens system mår bra av rörelse. Musklerna, lederna, magen, och till och med hjärnan fungerar bättre om vi rör på oss och undviker långa perioder av stillasittande.
Gör så här istället! Bygg in mer vardagsrörelse genom att till exempel gå och cykla mer, stå vid skrivbordet istället för att sitta, och undvik hjälpmedel såsom elsparkcyklar, elektriska dörröppnare, hissar och rulltrappor. Och om du behöver köra bil, parkera den en bit bort.
Varning för buffén!
Vi älskar ju smörgåsbord, julbord, bruncher och lunchbufféer. Variationen av färger, former, smaker och konsistenser gör att vi inte tröttnar utan vill äta mer, fast vi egentligen är mätta. Och om vi betalar och får äta så mycket vi orkar, då vill vi dessutom få så mycket som möjligt för pengarna.
Gör så här istället! Om du äter på buffé ofta behöver du en strategi för att det inte ska få negativa konsekvenser för hälsan. Ta bara en portion, ät långsamt och njut av varje tugga. Låt måltiden ta tid så att du hinner uppleva mättnadskänslan innan du ätit mer än du behöver – och om du vill ta mer när tallriken blivit tom, fokusera då på grönsakerna.
Navigera bland budskapen
Det finns många skäl till att det kan vara svårt att hålla en hälsosam vikt och bygga upp vanor som bidrar positivt till hälsan. Det vi möts av på reklamtavlor och andra annonsplatser gör sällan att vi lockas att äta mer av det vi egentligen behöver. Det mesta handlar om fett, socker och salt – snabba kalorier som är lätt tillgängliga och i en form som är välsmakande och sällan bidrar till mättnad, utan snarare ett sug efter mer. Impulsen att vilja äta möter inget motstånd – det finns alltid någon som har öppet dygnet runt, och med ett enkelt tryck på telefonen kan man få det man är sugen på levererat hem till dörren. Snabbt och enkelt.
Det som kanske underlättar livet här och nu gör det svårare att i längden leva ett liv som främjar hälsan. Så som samhället och vår miljö ser ut idag, så vilar ett stort ansvar på individen, och du behöver hitta en strategi som passar just för dig.
Några tips som underlättar för många är att i förväg planera vad du ska äta varje dag:
✔️ Förbered mathandlingen genom att göra en inköpslista, kanske veckohandla på nätet och framför allt; inte åka till mataffären hungrig.
✔️ Undvik att ha skålar med godis framme. Ställ hellre en burk med färdigskalade morötter, gurkstavar, blomkålsbuketter och cocktailtomater längst fram i kylen – som en förstahjälpen-låda när du är som allra hungrigast!
✔️ Prova dig fram och ta gärna del av andras tips i vår Community. Kanske du själv också vill dela med dig av dina allra bästa tips?