Förvara maten rätt

Vi svenskar slänger varje år 30 kilo fullt ätbar mat per person. Med hjälp av planering och korrekt förvaring är det enkelt att minska svinnet och spara åtskilliga tusenlappar.
Publicerad 20 november 2015

Frukt och grönsaker - De flesta frukter och grönsaker trivs bäst i grönsakslådan i kylen. Plastförpackningen som många grönsaker kommer i nuförtiden kan förefalla onödig, men den förlänger faktiskt hållbarheten avsevärt. Förpackningen skyddar också mot gasen eten som utsöndras från vissa frukter och grönsaker och påskyndar mognadsprocessen. Behåll därför plastförpackningen på i kylen men lämna den lite öppen så att det inte bildas fukt. Släng inte frukt och grönt som är trötta eller skrumpna. De kan användas i bland annat grytor, soppor, fruktsallader och smoothies.

 

Smörgåspålägg och mejeriprodukter - Köttpålägg som skinka, korv och leverpastej håller betydligt längre om de ställs in i kylen direkt efter användning. Undvik alltså att lämna dem framme under långa helgfrukostar. Ost håller mycket länge om den förvaras rätt. I en fuktig plastpåse möglar den dock ganska snabbt. Det bästa är att slå in den först i ostpapper eller bakplåtspapper och sedan i folie. Mjölk är mycket känsligt för värme. Ta mjölken sist i affären och sätt in den i kylen så snart du kommer hem. Ägg kan däremot förvaras länge i rumstemperatur. Bäst före datumet som anges på förpackningen gäller förvaring i rumstemperatur. Har man äggen i kylen håller de långt efter detta datum.

 

Bröd - Bröd blir snabbt torrt i kylen. Förvara det antingen framme eller i frysen. Skiva gärna brödet och ha det i en plastpåse i frysen. Ta fram så många skivor du behöver på morgonen och lägg direkt i rosten. Nästan lika bra som nybakat.

Spara resterna
Det har sagts förut men det tål att upprepas. Släng inte mat bara för att bäst före datumet har passerat. Lukta och smaka först. De flesta livsmedel håller betydligt längre om de förvaras rätt. Släng inte heller rester. Många rester kan frysas in, användas till en matlåda eller till en ny middag nästkommande dag. Kyl ned resterna snabbt, antingen i ett vattenbad eller utomhus om det är kallt ute. Ställ aldrig in rester i kylen som inte är helt avsvalnade. Det höjer temperaturen i hela kylskåpet och känsliga livsmedel kan ta skada.

Organisera kylen
Kylskåpet bör hålla en temperatur runt 4 grader. Vissa kylskåp är kallast längst ner medan andra är kallast högst upp. Förvara kött, fisk och mjölk där det är som kallast och grönsaker, frukt och ost där temperaturen är högre. Många äldre kylskåp saknar en fläkt och då blir det kallast längst ned i kylen. I så fall ska grönsakerna alltså ligga högst upp och kött och fisk längst ned. I kylskåpsdörren bör man förvara de minst känsliga livsmedlen eftersom temperaturen varierar mycket. Smör, oljor, såser, dressingar, smaksättningar och juice passar bra där. Tänk också på att de flesta feta livsmedel, inklusive nötter och frön, bör förvaras i kylskåp. Fett härsknar mycket lätt om det utsätts för värme och ljus.

Om mögel
Generellt sett kan man säga att mögel sprids lättare i mjuka livsmedel än i hårda. Mögel är mycket ohälsosamt att få i sig och kan snabbt spridas till områden som ser mögelfria ut. Mögel på en hård ost, morot eller hård salami kan skäras bort med ett par centimeters marginal, medan mjuka produkter som sylt, bröd, yoghurt, tillagad mat, mjuk ost och mjuka frukter och grönsaker bör slängas direkt.