Hemmagym

Gör dig stark och smal i ditt eget vardagsrum, sovrum eller garage.
Publicerad 9 november 2015

Tänk om du kunde träna utan att behöva lämna hemmet? Du skulle slippa bekymmer med barnpassning och parkering och skulle till och med kunna se på TV samtidigt.

Om du vill tillbringa mer tid hemma eller har barn och därför svårt att lämna hemmet kan det vara en idé att investera i ett hemmagym.

Fördelar med hemmagym:

Du kan träna när du vill

Hela familjen kan dra nytta av din investering

Kostnaden för att skaffa utrustning är densamma som för medlemskap i ett gym i ett år – eller mindre.

Så vad bör du köpa?

Liten budget
Om du inte har så mycket pengar att lägga på utrustning kan du t.ex. välja:

Hantelset

Magtränare

Gymboll

Med dessa artiklar brukar det medfölja instruktioner och övningsförslag. Lägg till ett hopprep för lite aerobisk träning och du har ett heltäckande program.

Större budget
Nu blir det mer spännande. Överst på listan ligger en träningscykel för bra ”low impact”-träning. De billigaste kostar omkring 1000 kr men ju mer pengar du lägger desto bättre blir de.

Du kan köpa en modell med dator så att du kan tävla mot dig själv eller köra olika banor som gör träningen mycket roligare. Det kommer säkert att få dig att träna mer regelbundet.

Om du har pengar över kan du komplettera träningscykeln med en roddmaskin. Dessa är fantastiska för benen och överkroppen. Priset på roddmaskiner sträcker sig också från omkring 1000 kr och uppåt.

Om det inte spelar någon roll vad det kostar
Löpband erbjuder en rad olika sorters träning från power walking till raska springturer men du får nog räkna med att betala minst 4000 kr för en bra modell. Multigym, som kostar från 2000 kr och uppåt, kan underlätta för crossträning och koncentration på muskelbyggnad men de tar stor plats och är särskilt farliga för små barn.

Så får du ut det mesta från din utrusning:

Prova innan du köper. Se till att cykeln är bekväm och att löpbandet inte går sönder när du börjar komma upp i hastighet. Kontrollera utrustningen i affären, innan du tar fram betalkortet.

Förvara utrustningen där den inte står i vägen men samtidigt går att använda när helst du vill. Förvara den alltså inte djupt nere i garderoben eller på vinden.

Du kan Det är fortfarande viktigt att du schemalägger dina träningspass. Att du kan träna när som helst betyder inte nödvändigtvis att du kommer att göra det!träna utan att du ens tänker på det om du samtidigt ser på TV eller lyssnar på musik. Förvandla tiden du lägger på din favoritsåpa till ett träningstillfälle.

Det är fortfarande viktigt att du schemalägger dina träningspass. Att du kan träna när som helst betyder inte nödvändigtvis att du kommer att göra det!

Bär alltid rätt på fötterna, även om det kanske lockar ibland att träna barfota eller i sandaler.

Du kanske inte har något emot att träna i dina hemmamyskläder men ibland kan det hjälpa att ta på sig träningskläder för att hamna i det rätta ”tränings”-tänket.

Till sist, glöm inte att påminna barnen att träningsutrustningen inte är en leksak!