Den glutenfria trenden

Glutenfritt har blivit en global supertrend – men faktum är att dina matvanor riskerar att bli mer ohälsosamma om du tar bort gluten.
Publicerad 3 mars 2020

Under de senaste åren har glutenfri kost blivit populärt, inte bara för personer som har celiaki (glutenintolerans) och faktiskt behöver det, men även bland människor som tror att gluten orsakar tarmproblem och inflammation i kroppen, och att det är bättre för alla att utesluta det. Att man går ner i vikt av att äta mindre gluten är också en relativt vanlig uppfattning. Men där det finns gluten finns det ofta lättillgängliga kalorier – kanske är det inte så konstigt att man går ner i vikt om man drar ner på bullar, kakor, tårta, mackor, pizza, pajer och pasta.

 

Gluten – ett växtbaserat protein 

Gluten är ett protein som finns i våra sädesslag, och högst glutenhalt har vete. Gluten bildar trådar när det knådas, och dessa trådar gör att en deg håller ihop och kan bära upp de luftbubblor som bildas vid jäsningen. 

Gluten finns alltså naturligt i vete, råg och korn. Havre är glutenfritt men eftersom havre ofta odlas bredvid andra sädesslag och hanteras i samma lokaler kan havreprodukter innehålla små mängder gluten. I butikerna finns även ”ren havre” som är garanterat glutenfri.

 

Mindre näring när gluten tas bort

Glutenfri kost har blivit en trend som till stor del skapats av influencers och kändisar som ger en onyanserad och ibland direkt felaktig information i media. Företag som tillverkar glutenfria produkter tycker förstås att det är positivt med en större efterfrågan, men för privatpersoner och restauranger innebär det onödiga extrakostnader och mer krångel. 

Fokusera hellre på att skapa en hälsosam helhet som du trivs med istället för att lägga din energi på detaljerna i kosten. Det finns ingen forskning som säger att det är bra för alla att ta bort gluten, tvärtom så kan det bli svårare att få i sig allt man behöver. Om man tar bort de livsmedel som innehåller gluten missar man även fullkorn och fibrer som är viktiga delar i en hälsosam kost. 

 

Fullkorn

Forskning om matens påverkan på vår hälsa pågår världen över och fullkorn har visat sig vara den kostfaktor som har störst effekt. Fullkorn förebygger till exempel typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa typer av tarmcancer. 

Fullkorn håller oss friska och hjälper oss att hålla blodsocker, kolesterol och blodtryck i balans, och bidrar bland annat med järn, folat och B-vitaminer. I vitt mjöl har bland annat skaldelarna siktats bort, men fullkornsmjölet har alla delar av kornet kvar – och därmed alla fibrer, vitaminer och mineraler som spannmålskärnan innehöll från början. 

Det enklaste sättet att få i sig tillräckligt är att äta fullkornsbröd, grovt knäckebröd och hela korn som matvete och mathavre, havregrynsgröt samt müsli och flingor med hög andel fullkorn, och att välja fullkornsvarianterna av pasta, ris, bulgur och couscous.
Läs gärna mer om fullkorn här!

 

Att inte tåla gluten

Om man har celiaki och äter gluten skadas tarmslemhinnan (tarmens yta) så det blir svårare att ta upp näringen i maten, vissa får väldigt ont medan andra knappt märker det. Det finns individer som inte har celiaki, men som ändå upplever att de mår bättre om de äter mindre gluten. Symtomen kan vara väldigt varierande och det behövs mer forskning för att fastställa orsaken till problemen och vad det är som gör att de mår bättre av att ändra kosten. Här kan du läsa mer.

Den som inte kan äta gluten behöver vara noga med att få i sig fibrer från annat håll, till exempel rotfrukter, grova grönsaker, kål, frukt och bär, fiberhusk, linfrön (hela), nötter, chiafrön och andra frön.