Kryddbla­ndningar

Gör din egen kryddblandning så har du full koll på vad du får i dig, och det blir godare.
Publicerad 30 januari 2019

Det finns en uppsjö olika kryddblandningar på marknaden som vi använder  att förgylla vår matlagning. De fungerar också som en genväg i vardagen och är populära eftersom de gör matlagningen snabb och smidig. Tyvärr innehåller vissa socker och har därför ett onödigt högt Pointsvärde. Gör din egen kryddblandning så har du full koll på vad du får i dig, och det blir godare. Dessutom har du nästan alltid kryddorna hemma. Alla dessa kryddblandningar går att variera och anpassa efter smak.

2 klassiska kryddblandningar...

Tacka vet vi tacos

Vi tröttnar aldrig på texmex. Burritos, enchiladas, tacos, quesadillas, nachos, listan med varianter kan göras lång. Gör du som många svenskar och äter texmex ofta? Gör då en stor batch av kryddmixen.

Tacokrydda

1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
Blanda ihop alla kryddor och förvara i en tät burk.

Inspireras av Indien

Garam Masala är en populär indisk smaksättare. Kryddmixen varierar beroende på region och kock. Basen kan du se nedan, men ofta tillsätts fler kryddor.

Garam Masala

3 msk korianderfrön
3 msk kumminfrön
1 liten kanelstång
1 msk kardemumma
1 msk hel kryddnejlika
1 tsk fänkålsfrön
Rosta kryddorna i en torr stekpanna tills de börjar får färg. Häll över dem i en mortel och krossa till ett fint pulver. Förvara i en tät burk.

VISSTE DU ATT MASALA BETYDER KRYDDA PÅ HINDI?

...och en uppstickare!

En het mattrend i USA är afrikansk matlagning. Dukkah är ett populärt inslag som traditionellt serveras med bröd och olja.

Dukkah

100 g skalade hasselnötter
1 ½ dl sesamfrön
2 msk korianderfrön
2 msk kummin
2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk flingsalt
Rosta nötter och sesamfrön i en torr panna, men akta så att de inte bränns. Finhacka nötterna. Blanda sesamfröna med kryddorna i en mortel och krossa. Blanda med nötterna.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

  • Gör en pizzadeg, pensla med olja, sprid ut dukkah och baka i ugn. Skär i snittar. Servera som tilltugg.
  • Toppa fisk eller kött med dukkah och baka i ugn.
  • Blanda med ugnsrostade rotfrukter för lite överraskande krisp.
  • Toppa en god ljummen sallad med dukkah.