Ladda för lunch!

Hur ser dina vardagsluncher ut? Matlåda, pedagogiska måltider eller utelunch?
Publicerad 28 mars 2018

Vi lever alla olika liv med olika förutsättningar. En sak som kan skilja sig åt är hur vardagslunchen ser ut. Vi har olika möjligheter att styra över den, men vi kan alltid planera utifrån våra egna förutsättningar. Vägra falla offer för omständigheterna och se istället lösningarna!

Visste du att?...

  1. Drygt 2 av 5 har med matlåda till jobbet minst tre gånger i veckan.

  2. 1 av 5 av oss har det alla dagar.

  3. 2 av 5 har aldrig matlåda med sig.

Här är några enkla tips för tre olika lunchtyper

För dig som äter ute

Vissa äter ute alla dagar i veckan, medan andra gör det några dagar i veckan. Oavsett har du nästan alltid möjlighet att göra ett bättre eller sämre val. Så tänk ordentligt innan du väljer vad som läggs upp på tallriken.

  • Finns det en bra salladsbuffé där du äter? Välj i så fall att prioritera den och använda den som bas snarare än tillbehör. Se bara upp för dressingen och andra röror.
  • Kan du inte själv styra över portionsstorleken, tänk på att du faktiskt inte måste äta upp allt.
  • Leta efter NollPointsmat på menyn. Finns det kycklingfilé eller torsk? De vägleder dig ofta till bättre alternativ.
  • Vet du redan hur menyn ser ut, bestäm i förväg vad du ska äta och undvik att fundera på alternativen.
  • Äter du stor utelunch kanske middagen på kvällen får vara lättare.

För dig med matlåda

Att ha möjlighet att ta med matlåda till jobbet är suveränt! På så sätt har du full kontroll och ofta är det också det allra godaste. Här kommer våra bästa tips när det gäller matlåda på jobbet.

  • Införskaffa matlådor i lagom storlek. En för stor låda är enkel att fylla lite för mycket.
  • Ha alltid med dig en matig sallad i en separat låda.
  • Gör storkok på dina favoriträtter och frys in. Märk gärna upp lådorna med vad det är och hur många Points rätten har, så blir det enkelt att planera dagen.
  • Tänk på att vissa typer av rätter och råvaror ändrar karaktär när de får stå ett tag och sedan värms upp på nytt. Grytor och såser kan t ex behöva späs ut med lite vatten eller mjölk, och bästa sättet att äta potatis dagen efter är att mosa ihop den med lite mjölk. Ibland kan det också behövas lite extra salt för att få fram smaken igen.
  • Vissa rätter lämpar sig extra bra i matlådan. Lasagne, gratänger, grytor och soppor är exempel på rätter som bara blir godare om de får stå och gotta ihop sig till nästa dag.

För dig som äter pedagogiska luncher

För exempelvis förskolepersonal som äter pedagogiska luncher med barnen gäller det att tänka till lite extra. Maten det bjuds på är inte alltid så Pointsvänlig, därför kan det vara bra att följa dessa tips.

  • Planera lättare middagar när du vet att lunchen blir dyr i Points. Kika på veckomatsedeln inför veckan.
  • Gör smarta val på tallriken. Ta mer av det med lågt Pointsvärde och mindre av det med högt.
  • Finns det salladsbuffé? Fyll halva tallriken med grönsaker.
  • Om det finns möjlighet, ta med egen mat och komplettera eller byt ut, t ex kan ett kokt ägg till frukosten kanske ersätta en av mackorna.
  • Ät ett mellanmål strax före lunchen, t ex en frukt, så du inte är vrålhungrig när du ska äta den pedagogiska lunchen.
  • Ät medhavd lunch på din lunchrast och bara en liten portion tillsammans med barnen.