Tips för längre hållbarhet

Varje svensk slänger drygt 50 kg fullt ätbar mat och dryck per år. Ett onödigt slöseri som belastar både miljön och plånboken. Här kommer tips som förlänger livslängden på det som slängs allra mest: frukt och grönsaker.
Publicerad 6 september 2016

Etylengas

En del frukter och grönsaker utsöndrar etylengas som hjälper dem att mogna. Förvaras dessa i närheten av andra frukter och grönsaker mognar, och förstörs, även de snabbare. Äpplen, päron, melon, persikor, nektariner, tomater och paprika producerar extra mycket etylen. Nuförtiden kommer frukter och grönsaker ofta i plastförpackningar. Förvara dem gärna i dessa förpackningar för att skydda dem från andra etylengasutsöndrande livsmedel.

Förläng hållbarheten

Att förvara frukter och grönsaker mörkt och kallt bromsar vanligtvis mognadsprocessen. De flesta bör därför förvaras i kylskåpet om de inte ska ätas omgående. Vissa grödor förstörs istället av kyla och förvaras bäst i en sval källare eller i rumstemperatur, dock aldrig i direkt solljus. Tomater ska till exempel inte förvaras i kylen om de inte är riktigt mogna. Där blir de smaklösa och vattniga. Även potatis, pumpa, vitlök, gurka och banan trivs bäst utanför kylen. Potatis ska emellertid förvaras mörkt eftersom den annars kan bilda klorofyll och giftiga glykoalkaloider.

  • Se till att kylen är ren och att hyllor och lådor är helt torra.
  • De flesta frukter och grönsaker är känsliga och bör hanteras varsamt. Är de kantstötta blir de snabbt dåliga.
  • Gör dig av med frukter och grönsaker så fort de blivit dåliga. Ett ruttet äpple producerar stora mängder etylen som snabbt kommer förstöra även annan frukt. Släng dock inget bara för att de ser trötta eller skrumpna ut. Gummiaktiga rotfrukter och trötta bladgrönsaker kan till exempel utan problem användas i grytor och soppor.
  • Tvätta inte frukter, grönsaker och bär förrän de ska ätas. Fukt gör att de blir dåliga snabbare. Sallad, grönkål, spenat och andra bladgrönsaker är särskilt känsliga. De bör förvaras i kylen i öppna plastpåsar så att luft kommer till. Slå gärna in dem i lite hushållspapper som suger upp eventuell fukt.
  • Förvara gärna äpplen och potatis tillsammans. Etylengasen som äpplena utsöndrar förhindrar faktiskt att potatisen gror.
  • Vindruvor bör förvaras i kylen för att dämpa mogningsprocessen. När man väljer druvor i affären bör man leta efter gröna, böjbara stammar. Det tyder på att de är färska. Äldre druvor får en mörkare och mer träaktig stam.
  • Det är en konst att hitta en perfekt avokado. Passa på att köpa upp ett litet lager när de är på extrapris. Köp dem hårda och förvara dem i kylen. Ta ut dem ett par dagar innan de ska användas och låt dem mogna i rumstemperatur. Vill man snabba på mognadsprocessen kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett par etylenutsöndrande äpplen. Har man för många mogna avokado går det utmärkt att frysa in dem. Mosa först köttet och tillsätt en skvätt citron så att det inte missfärgas i frysen.
  • Även bär, färska örter och grönsaker som purjolök, salladslök och paprika kan frysas in för att förlänga hållbarheten. Grönsaker och örter bör hackas innan det läggs i frysen. Sedan kan man enkelt ta fram precis så mycket man behöver.