Framgångshistorier

30 stenar ska tillbaka till stranden

Ulrika är mitt uppe i sin viktresa. Det hela började när hon bestämde sig för att delta i ViktVäktarnas tävling på mittviktväktarna.se, vilket blev startskottet på en lång resa, där Ulrika redan tappat 10kg och har 30kg kvar.

Ulrika, Möten, 10,7 kg

 

“ – För mig är det viktigt att ha en ram med mättande mat. Mängden är begränsad och jag känner mig mätt och nöjd, blodsockret är balanserat och jag mår bättre, det finns en bas i den här födan. ”

 

Ulrika vann förstapris i tävlingen; en träningsresa till Turkiet – med sin bild på det perfekta mellanmålet ”Bananpannkaka med vaniljkesella och hallon”. För Ulrika betydde vinsten mycket, med fyra barn är det svårt att hitta tiden att prioritera sig själv.

– Jag hade aldrig unnat mig resan själv och jag kommer definitivt unna mig den nästa år. Jag fick sådan enorm inspiration av alla som lyckats gå ner i vikt. Det är intressant att lyssna på de som lyckats. Jag märkte något de har gemensamt, och det är noggrannhet, de följer verkligen checklistan och väger sig varje vecka och de tänker inte ”äsch – jag kan bara äta detta,” berättar Ulrika.

Visualisera målet

Under resan fick Ulrika tid att tänka igenom viktresan som hon har framför sig. Hon funderade över hur hon skulle göra för att hitta motivationen.

– Det handlar om väldigt många kilon och det är mitt stora projekt. Jag plockade 30 stenar på stranden och bestämde mig för att komma tillbaka ett år senare för att lägga tillbaka stenarna som en symbol för min viktminskning. För mig är det viktigt att visualisera mina mål, redan nu kan jag plocka bort tre stenar från högen.

Att gå ner 10kg till är Ulrikas andra delmål. Med målvetenhet tar hon en dag i taget men berättar att vägen absolut inte är spikrak. Vissa veckor svarar inte kroppen på ansträngningarna.

– När jag inte får det resultat jag vill ha känns resan så lång. Men det finns ingen quick fix, för mig är det ok att stå stilla men jag vill verkligen inte gå upp alla kilon jag har gått ner. Först ska jag igenom detta, och sedan blir nästa resa att hålla vikten. Jag har bestämt mig, denna gång är det hela vägen i mål som gäller.

Ulrika bär med sig ett tips som hon fick av Blossom på träningsresan: ”Motivation är inget du hittar, det är något du får av det du gör”.

– Jag har kommit igång med träningen ordentligt efter resan och när jag tränar får jag motivation. Idag är jag nöjd, mätt och har kondition och ork, och dessutom mindre huvudvärk. Det är mycket bra saker som händer i kroppen. Jag har hittat min balans och har mer energi till mina barn.

Mättande mat sätter ramarna

Ulrika har funderat mycket över vad som händer om hon inte orkar och faller tillbaka. Lockelsen att äta fel finns alltid nära. Ulrika testade mättande dag och hittade en lösning.

– För mig är det viktigt att ha en ram med mättande mat, då vet jag att jag gör bra val. Jag känner mig mätt och nöjd, blodsockret är balanserat och jag mår bättre, det finns en bas i den här födan. Det är mitt ViktVäktarna och det funkar för mig.

Idag har Ulrika börjat shoppa i hennes egen garderob. Vissa kläder kan hon ha igen, vissa är för stora.

– Det är jättekul, både att återfå gamla kläder och att konstatera att vissa plagg är tre storlekar för stora, vilken seger! Jag tror på att detta kommer funka eftersom jag kan tänka mig att leva såhär om tio år.