Framgångshistorier

Dejan vände motgång till kämparglöd

Dejan, Möten, -57 kg

– Min dotter har motiverat mig att fortsätta. Jag vill vara den bästa pappan jag kan vara till Isabelle.  

Dejan har varit stor hela sitt liv men han var ändå rätt nöjd med tillvaron och lät livet tuffa på. Det var när Dejans dotter kom till världen i maj 2014, som en ny inställning väcktes. Han var bar 23 år och överviktig när han insåg att det inte var så här han ville leva livet, han ville vara en bra förebild till sin dotter. När Dejan gick på pappaledighet i april 2015 startade det nya livet.

Dagarna planerades noga. Dejan packade matsäck till sig själv och dottern och gick ut med vagnen. De var ute och gick från klockan 9-15 och stannade vid olika lekplatser längs med vägen. Efter några veckor började han springa med vagnen.

Motgången som blev gnistan

Motivationen fick en extra gnista en vårdag i maj när Dejan var ute och sprang. Han var stor och det var tungt att ta sig fram, målet var att orka till nästa stolpe, och nästa. Då åkte en bil förbi och Dejan såg hur personerna i bilen skrattade åt hans tunga löpsteg.

– Jag blev först jätteledsen, men insåg sedan att jag hade två val; tycka synd om mig själv eller visa att idioterna hade fel. Och valet var självklart, jag tänkte, fasen jag ska visa dem, när de åker förbi nästa gång är det jag som skrattar.

Efter några månader sprang Dejan en mil, och nyligen lyckades han genomföra en halvmara.

Väggen kom oväntat

Viktminskningen gick i rasande fart.  Dejan tappade snabbt 25 kg och fick sitt diplom, men han mådde inte så bra som han hoppats.

­– Jag blev ledsen och mådde dåligt, det är också viktigt att prata om. Ska jag vara helt ärlig har resan varit skitjobbig vissa stunder. Det kändes inte som ett normalt liv att räkna poäng, väga och mäta. Men sen insåg jag att det faktiskt går att äta all mat som alla andra äter. Jag tror att alla någon gång under sin viktresa når en barriär som man måste över för att komma vidare. Nyckeln är små delmål, de hjälper de där mörka stunderna.

Nytt liv med nya matvanor

Utmaningen har varit att avsätta tid till viktminskningen. Som småbarnsförälder är det inte gott om den varan. Och Dejan har behövt mycket tid till träning och matplanering, vilket hans familj förstått. Totalt har Dejan tappat 57 kg och kan nu leva ett mer aktivt liv med spring och lek tillsammans med dottern.

– Min dotter har motiverat mig att fortsätta. Jag vill vara den bästa pappan jag kan vara till Isabelle.

Dejan, som fått helt ny kunskap om mat, är förvånad och glad att ViktVäktarnas metod faktiskt funkar.

– Många känner till ViktVäktarna, men det många inte vet är att det faktiskt funkar. Jag är en person som behöver se snabba resultat, för motivationens skull. Det bästa för mig var att skippa bonusen, jag såg snabbt att det funkade, det är också mitt bästa tips till andra medlemmar.  Jag har lärt mig så mycket om mat. Jag äter nu enligt tallriksmodellen och känner mig alltid mätt. Nu vill jag gå upp lite i vikt, ca 10 hälsosamma kilon och fortsätta äta bra mat.

Ålder: 24 år

Längd: 176 cm

Startvikt: 132 kg

Målvikt: 75 kg