Framgångshistorier

Mina nya matvanor har förändrat allt

Amanda hade länge känt att det inte fanns någon botten när hon åt. Mat var allt, och framöverallt trösten när något kändes tungt. ViktVäktarna kom att innebära en vändpunkt hon inte trodde var möjlig.

Amanda, Möten, 20 kg

 

“ – Maten är ju A och O för mig som rullstolsburen. Jag trodde faktiskt inte det skulle gå att tappa så mycket vikt endast med att förändra kosten. ”

 


Amanda hade länge känt att det inte fanns någon botten när hon åt. Mat var allt, och framöverallt trösten när något kändes tungt. ViktVäktarna kom att innebära en vändpunkt hon inte trodde var möjlig. Tillsammans med sina föräldrar bestämde sig Amanda för att gå med i Viktväktarna.
– Det här är en resa som vår familj har gjort tillsammans. Vi har gått ner 20kg var och ViktVäktarna innebär en jättestor förändring för oss alla. 

Amanda är rullstolsbunden och har ingen möjlighet att röra på sig. Maten var därför den viktigaste aspekten och det ända hon kunde förändra. 

– Maten är ju A och O för mig som rullstolsburen. Jag trodde faktiskt inte det skulle gå att tappa så mycket vikt endast med att förändra kosten. 

Portionsstorlekarna är det största förändringen. Amanda pluggar på högskolan och hade en vana att småäta mycket. 
– Jag åt mat av helt fel anledningar, det var enkelt att stoppa i mig något bara för att jag var uttråkad. 

Men med hjälp av familjen så har Amanda tappat 20kg och är numera guldmedlem. En viktig del i viktminskningen var att rusta hemmet med bra mat. Amandas familj hjälptes och, de lagade mat hemma och fryste in. 
– Eftersom vi alltid har mat hemma så finns det ingen ursäkt att gå till McDonalds. 

Första halvåret var familjen mycket slaviska med maten men idag har ViktVäktarna blivit en naturlig del i livet. Amanda går och tar en fika med sina kompisar och vet vilka val hon ska göra. 

Möten blev en central punkt i viktminskningen, en viktig spark i baken. Amanda talar varmt om coachen Josefin som kom att ha en väldigt viktig roll i viktresan. 
– Hon är en glad person med enorm utstrålning, ibland gick jag till mötet bara för att träffa henne, men även tack vare gemenskapen, jag fick många nya vänner! 

Amanda hade svårt att se förändringen när vikten började rasa, det var först när hon samlade ihop alla kläder som blivit för stora så insåg hon att det skett en förändring. 
– När jag har svårt att hänga med så tittar jag på min förebild. När jag ser bilden blir jag lugn och förstår jag har faktiskt gjort detta själv. Jag har gått och vägt mig varje vecka och gjort precis det jag skulle! 

Idag mår Amanda jättebra – både psykiskt och fysisk. Eftersom hon är beroende av hjälp från assistenter har vardagen blivit mycket lättare. Hon är mycket målmedveten och vägrar hamna i samma situation igen. 
– Förut var jag ofta ledsen, kläderna passade och jag kände mig tung men idag är allt mycket lättare. Jag ska göra allt som står i min makt för att hålla detta, jag inser nu hur mycket enklare allting blivit.