Framgångshistorier

Sofia har fått sitt liv tillbaka

Sofia gick upp 25 kg efter en olycka som tvingade henne att ligga i sjukhussäng i flera år.

Sofia, Möten, 16,4 kg

 

“ – Från att ha varit nära att behöva amputera mitt ben så kan jag idag jogga en mil, det är framgång för mig, säger Sofia.  ”


Viktuppgången efter olyckan gjorde att Sofia kände sig missnöjd med sig själv så när hennes syster skulle gifta sig bestämde hon sig för att gå ner i vikt. 
– Jag började min viktminskning på egen hand men jag behövde hjälp. När en kompis började på ViktVäktarna blev jag intresserad att prova. Med ViktVäktarna gick jag ner 16 kg på fem månader så det var betydligt effektivare än på egen hand då jag endast gick ner 7 kg på 7 månader. 

Stöd på sociala medier
– Jag ville göra min viktminskning offentlig så jag startade ett Instagramkonto (eatandtrainwithsofia). Om det känns lite kämpigt en dag så får jag motivation där. Det finns alltid någon som har varit i samma situation och känner igen sig, man är aldrig ensam. Kontot har växt enormt och jag har över 2000 följare! 

Förutom Instagram har Sofia också startat en Facebook grupp för ViktVäktare där man kan hitta en träningskompis eller bara få inspiration av varandra. 
– Facebookgruppen heter ”VV-träninsgrupp 2014" och är jättebra när du till exempel behöver lite extra pepp eller har någon fråga om träning. 

Spring i benen
Sofias läkare ansåg att läget var så illa så de föreslog att amputera hennes ben men Sofia vägrade som tur är att gå med på det. Efter olyckan började Sofia med sjukgymnastik och sedan började hon springa så smått med träningsprogrammet ”lär dig springa 5 km”. 
– Nu kan jag springa en mil. Visst har jag lite ont ibland men det är ingenting mot hur det hade kunnat vara. 

Ätit sig i form
Den största förändringen som Sofia har gjort vad gäller hennes matvanor är att minska portionsstorlekarna och njuta av maten. 
– Jag njöt inte av maten, jag bara slängde den i mig. Nu lagar jag mat från grunden och äter nyttigt. Det bästa med ViktVäktarna är att det inte går att göra fel, jag behöver aldrig känna ångest eller ha skuldkänslor för att jag ätit något. Så länge jag gör medvetna val så fungerar det. Jag har bara ätit! 

En ny människa
Förutom att Sofia har mindre ont, orkar mer och trivs med sin kropp så mår hon också mycket bättre nu. 
– Den största förändringen är inte vikten utan hur jag mår. Jag tror faktiskt att jag mår bättre nu än innan olyckan. Folk i min närhet säger att jag är som en helt ny person. Jag känner mig frisk! 

 

Reklamfilm med ViktVäktarna

Sofia är en av de utvalda att medverka i ViktVäktarnas reklamfilm och blev under en heldag omhändertagen av ett proffsigt produktionsteam. 
– Att stå framför kameran kändes så naturligt som det kan kännas när man befinner sig i en ovan situation. Jag kände mig jättefin och bekväm. Det var inget tillgjort, utan det är precis så jag ser ut om dagarna så jag kände mig verkligen som mig själv.

Men utan viktminskningen hade Sofia inte ställt sig framför kamerorna. 
– Viktminskningen har gjort mig mer självsäker. Jag hade aldrig något sådant här om jag inte hade gått ner i vikt. Då hade jag haft massor av ångest för min kropp.