Myter om viktminskning och träning

Saboterar missuppfattningar om viktminskning dina egna prestationer? Nu tar vi en gång för alla hål på alla myter kring viktminskning och träning.
Publicerad 24 februari 2017

Har du någonsin hört: ”ju mindre du äter, desto mer kommer du gå ner i vikt” eller ”ät inget efter klockan 19”? Läs vidare för att få veta vad som är sant och inte.

Om jag inte äter något fett alls kommer jag gå ner i vikt.

Fett innehåller mycket kalorier, men det är också ett livsviktigt näringsämne för vår hälsa. Vi har blivit så rädda för fett att vi kollar fett innehållet på livsmedlet och väljer att köpa de med låg fetthalt. Men dessa livsmedel kan istället ha en hög sockerhalt vilket också ökar kalorierna. Bra källor till nyttiga fetter är nötter, frön och fet fisk. Du kan också minska ditt intag av dåliga fetter genom att välja mejeriprodukter med lägre fetthalt, äta mindre kött och ugnsgratinerade rätter.

Jag kan inte gå ner i vikt – jag har grovt skelett.

Det är sant att våra former och benstruktur bestäms till stor del av våra gener men yttre faktorer så som kosten spelar en stor roll också. Generna kanske avgör inom vilken viktintervall du hamnar men var du lägger dig inom den ramen är upp till dig själv.

Ju mindre jag äter desto mer går jag ner i vikt. 

Det bästa sättet att gå ner i vikt och hålla vikten är att göra det långsamt. Du behöver ett visst antal kalorier för att fungera, och får du inte i dig det du behöver kan din ämnesomsättning minska. Dessutom, om du inte äter ordentligt kanske du småäter hela tiden istället. Om du skippar frukosten finns det större risk för att du stoppar i dig något onyttigt under förmiddagen. Frukost är extra viktigt eftersom det laddar kroppen med ny energi efter natten och du får igång ämnesomsättningen för resten av dagen.

Jag borde inte äta efter kl.19

Att lyckas med sin viktminskning handlar inte så mycket om när du äter utan snarare om vad och hur mycket. ”Det finns ingen forskning som stödjer att ätande efter en viss tidpunkt leder till större viktökning”, säger Emma Stirling. Men att småäta på kvällarna kan vara en fälla för många så hon rekommenderar att om du behöver något att äta efter middagen så ska du spara några Points så att du kan njuta med gott samvete.

Styrketräning hämmar viktminskning. 

Du bygger bara muskler om du ägnar dig åt målmedveten styrketräning. Generellt sett är det svårare för kvinnor än för män att bygga muskelmassa eftersom kvinnor har brist på hormonet testosteron. Du måste träna regelbundet i flera månader för att uppnå någon effekt. Styrketräning i samband med viktminskning bidrar framförallt till att upprätthålla och stärka muskulaturen och ge en välformad figur. Om du trots detta går upp i vikt beror detta antagligen på att du överkompenserar genom att äta mer än du förbränner.

Kolhydrater är fienden

Antikolhydrat-kämpar har tagit bort bröd och potatis från menyn för många bantare. Men att kolhydraterna i sig själva leder till viktökning är en myt. Det finns inget bevis för att ett högt kolhydratintag förknippas med viktökning eller att vara fet. En del tror även att kolhydratrik mat alltid innehåller mycket kalorier. Men det är inte sant. 

Fett förvandlas till muskler och väger mer. 

Muskler väger inte mer än fett utan ett kilo muskler väger lika mycket som ett kilo fett. Ett kilo muskler har däremot en mindre volym och tar mindre plats än ett kilo fett. Musklerna är kroppens kraftverk och ju mer muskler du har, desto mer energi förbrukar du.

Situps gör att jag blir av med fett runt magen. 

Det går tyvärr inte att punktförbränna fett. Var viktminskningen först börjar synas är individuellt. På en del minskar baken och låren först, på andra märks det först på magen. Även om du i dina ögon tillhör ”fel” kategori – var lugn – det önskade resultatet kommer. Det gäller bara att acceptera att för vissa tar det lite längre tid.

Det är effektivast att träna på morgonen. 

Här finns det inga entydiga vetenskapliga rekommendationer. Varje tid på dagen har sina fördelar. Därför är inte tiden på dagen den avgörande faktorn. Istället är det viktigt du njuter av träningen och införlivar den i din vardagsrutin – oavsett om det är på morgonen eller på kvällen.

Fettförbränning påbörjas först efter 30 minuter. 

Fettförbränningen är en process som pågår hela tiden, även när du sitter eller sover. Skillnaden är bara hur mycket fett som förbränns. Faktum är att fettförbränningen är högre efter 30–45 min aktivitet jämfört med i början av träningspasset. Av den anledningen kan det vara bättre att träna längre pass med lägre intensitet, istället för att sluta efter 10 min för att man inte orkar. Men i slutändan är det din energibalans som avgör om du går ner i vikt eller inte. Med andra ord: För att gå ner i vikt måste du förbruka fler kalorier än du tillför.