Framgångshistorier

Drömmen är nära

När viktminskningen kom igång, kom också motivationen för att fortsätta kämpa. Det blev roligt att gå in i butiker och testa kläder i mindre storlekar. Alla positiva kommentarer jag fick från min omgivning gav också motivation.

Marija, -35,2 kg

- Idag är jag stolt, glad och tacksam. ViktVäktarna öppnade mina ögon för ett hälsosammare liv, säger Marija.

Varför ViktVäktarna?
– Det tog flera år för övervikten att smyga sig på. I omgångar försökte jag träna igång kroppen men gav upp utan resultat. Sommaren 2013 blev jag sjuk och hamnade i rullstol vilket resulterade i att jag gick upp 18kg och mådde väldigt dåligt, då bestämde jag mig för att ta tag i viktproblemet. Valet föll på ViktVäktarna eftersom det var den enda metoden som inte innebar att man var tvungen att utesluta något ur kosten. När jag vägde mig på det första mötet insåg jag att jag hade 35kg att gå ner.

Vad har du förändrat?
– Hela min livsstil! Jag lever smartare och tröstar mig inte längre med mat, jag har fått en helt annan syn på vad mat gör för kroppen. Maten är viktig för att kroppen ska må bra och jag har hittat rätt balans mellan energi in och energi ut. En viktigt rutin är matplanering. Jag brukar skriva veckomatsedel som är SmartPointsberäknad, så att jag alltid har rätt råvaror hemma.

Vad har varit den största utmaningen? 
– Att inte ge upp! När jag började viktminskningen var jag skeptisk eftersom det var ett helt nytt sätt att tänka. Det kändes tungt och jobbigt att helt plötsligt väga maten och tänka på vad maten är värd i SmartPoints. Min räddning i början var Mättande dag. Då visste jag att jag åt bra mat och jag slapp väga och mäta. När jag kom in i programmet och förstod det bättre flöt allt bara på och jag upptäckte att det inte var så svårt som jag trott, det blev snarare min trygghet att veta exakt vad jag stoppar i mig.

Hur hittar du motivation?
– Jag tittar tillbaka på gamla bilder och minns hur dåligt jag mådde när jag inte trivdes i min kropp. Dit vill jag inte tillbaka. När viktminskningen kom igång, kom också motivationen för att fortsätta kämpa. Det blev roligt att gå in i butiker och testa kläder i mindre storlekar. Alla positiva kommentarer jag fick från min omgivning gav också motivation. När jag var på hälsokontroll och fick se hur mycket mina värden förbättrats pga. viktminskningen ökade motivationen enormt och jag insåg att det inte bara var det yttre som förändrades.

Hur håller du dig på spåret? – Idag håller jag mig till mina dagliga SmartPoints, alternativt Mättande dag under vardagarna, och under helgen försöker jag släppa allt räknande. Men jag inser att numera finns tanken med mig hela tiden och jag väljer vad jag tycker är värt att stoppa i mig.

Hur mår du idag?
– Jag känner mig som en helt ny människa. Äntligen kan jag njuta och känna mig bekväm i min kropp! Idag är jag stolt, glad och tacksam. ViktVäktarna öppnade mina ögon för ett hälsosammare liv.

Hur ser du på framtiden?
– Något jag tar med mig från Viktväktarna är att sätta upp delmål.
Det kommer jag att använda mig av nu när jag har ett stort mål framför mig – drömmen om att springa Göteborgsvarvet!

Marijas tips

  • Var ärlig mot dig själv – acceptera som du är idag, men att du kan bättre.
  • Lita på dig själv.
  • Se inte ViktVäktarna som en tillfällig diet, utan en livsstilsförändring
  • Allt är tillåtet, men inte alltid. Man får välja sina strider och göra bedömningar om man tycker att det är värt det.
  • Försök gå på möten varje vecka. Det ger oerhört mycket att ställa sig på vågen framför en coach, vara med i diskussioner, få tips, stöd, inspiration och nya recept i Veckans Viktiga – som dessutom innehåller bra och motiverande texter.
  • Ta bilder både i början av viktminskningen och under vägen för att kunna se och jämföra vad du faktiskt åstadkommit.