Framgångshistorier

Från övervikt till halvmara

Katja, -29kg

-Jag känner mig piggare och gladare och är så mycket mer nöjd med mig själv än jag någonsin varit.

Viktuppgången kom smygandes under Katjas graviditeter. Efter den tredje graviditeten så kände Katja att hon måste ta tag i viktproblemet, hon drabbades av en sjukdom och det blev startsignalen.

Kontroll över portionerna

Katja var väldigt motiverad att gå ner i vikt för att bli frisk. Kilona försvann snabbt och hon blev piggare.  

- Den största förändringen är medvetenhet om mat, vad som är bättre och vad som är sämre. Jag kan fortfarande unna mig men har kontroll över portionerna, jag vet hur mycket jag ska äta och när jag ska äta. Det är faktiskt så att jag njuter mer av maten idag när jag kan se till mina behov. Där jag är nu, det är där jag vill vara.

Den största utmaningen har varit att få till det under fest och högtider. Katja vet idag vad hon har för gräns och hon har lyckats hålla vikten både under utlandsresor och vid högtider.

-När jag unnar mig går det alltid att balansera upp med motion.

Var inte hård mot dig själv

Katja menar att det viktigaste är att inte vara för hård mot sig själv.

-Vi är alla människor, man kan göra misstag men varje dag är en ny dag. 

För Katja finns ingen tvekan att hon kommer hålla vikten, hon ser inga hinder. Viktnedgången tog ett år och är numera en långsiktig livsstil.

-Det är min beslutsamhet som fått mig att nå mina mål. Har jag bestämt mig för ett gympapass finns inte en tanke på att strunta i det. Tidigare mådde jag inte bra och hade negativa tankar, jag vill inte utsätta mig för det igen. Jag får idag många fina komplimanger och är det är fantastiskt att känna sig stark.

Katja tycker att det bästa med ViktVäktarna är att det är en hållbar livsstil. Förut hade hon förmågan att skjuta upp saker men på mötena fick hon hjälp och stöd.

-Det finns inga förbud - det är bara att planera dagen annorlunda. Det är superbra att det går att välja om man vill räkna SmartPoints eller följa mättande dag, det är flexibelt vilket gör det roligt.

Medlemmar-Katja före och efter

Eget rekord i löpdistans

Katja började med att promenera och så småningom även att jogga. Nu har hon sprungit flera lopp, bland annat två halvmaror. Efterhand som hon gick ner i vikt blev löpningen roligare eftersom hon orkade mer och mer. 

-Det är så häftigt med psyket, jag orkar så mycket mer. Det är tack vare ViktVäktarna, det hade aldrig gått med min övervikt.

Löpningen är en viktig faktor för Katjas ökade välmående. 

- Jag känner mig piggare och gladare och är så mycket mer nöjd med mig själv än jag någonsin varit. För mig är det viktigt att löpningen känns lustfylld. 

För att trigga sig själv sätter hon upp mål med löpningen, men hon är noga med att inte pressa sig själv för hårt.

-Jag vill ha en positiv känsla efter mitt löppass. Nu har jag hittat en balans mellan att känna att löpningen är rolig samtidigt som jag kan sätta upp mål som triggar mig. 

Katja har tre barn och måste anpassa sina träningstider. Blir det sent på kvällen så kör hon ett dvd-pass framför tv:n.

-Det finns ingen ursäkt för ett halvtimmes pass. Jag har hittat min livsstil och balans och behöver inte offra något.

Till andra som också vill lyckas med sin viktnedgång så säger Katja att det är viktig att ta steget.

-Gå till ett möte, du får hjälp. Tro på dig själv - vill du så kan du. Katja vill gärna dela med sig av ett råd hon fick av sin coach:

- I ett svagt ögonblick fråga dig själv- vad är alternativet?