Framgångshistorier

Hanna ger aldrig upp!

Hanna, -46,7 kg

Hanna som har varit överviktig sedan tonåren har haft en brokig väg till sin målvikt. Men med en vilja av stål klarade hon tillslut att nå hela vägen till att bli guldmedlem.

– Det känns fantastiskt att äntligen vara guldmedlem. Nu vet jag att jag kan!

Många hinder

Hannas övervikt kom i tonåren, och det var först några år senare som det konstaterades att hon hade en hormonell rubbning (PCOS) som gjorde det svårt att gå ner i vikt. Hon har provat många olika metoder men inget fungerade. Hanna och hennes man var ofrivilligt barnlösa och för att få hjälp får man högst ha BMI 30.

– Jag konstaterades med diabetes typ 2 och läkaren föreslog gastric bypass men eftersom jag har upplevt negativa konsekvenser  av operationen på nära håll så visste jag att jag inte ville göra det.

Så när hennes mamma och en väninna frågade om hon skulle följa med till ViktVäktarna tog hon steget.

– Det kändes tryggt att gå till ViktVäktarna med någon annan, som jag litar på.  När jag ställde mig på vågen och den visade över 120 kg insåg jag att det var dags att förändra min relation till mat.  

Hanna följde programmet och kilona rasade. Äntligen fick hon den hjälp hon behövde från vården för att bli gravid och med 5 kg kvar till målvikt påbörjade hon sin första graviditet. Sorgligt nog gick graviditeten inte hela vägen och Hanna förlorade sitt barn. Hanna tog sig tillbaka till ViktVäktarna och återigen blev hon gravid när hon var 2 kg från målvikt.

– När min dotter var fyra månader började jag med ViktVäktarna igen, det hade jag redan bestämt mig för under graviditeten. Då vägde jag 111,2 kg.

Koll på matvanorna

Hanna har blivit expert på att planera för det oförberedda. Hon har alltid en snabb lösning nära till hands när det krisar.

– Det är viktigt för mig att alltid ha bra alternativ hemma. Och om jag av någon anledning hamnar på snabbmatsrestaurangen så vet jag vad jag kan välja.

Hanna har haft ett osunt förhållande till mat med hetsätning, känsloätning och överätning.

– Nu har jag lärt mig hur en normal portion ska se ut. Även om jag inte känner mättnadskänslan så vet jag att det räcker. Visst får jag återfall men nu vet jag vägen tillbaka.

Hanna före och efter

Kul med löpning

Hanna började springa när hon blev utmanad av sin coach att följa ett löpprogram i Veckans Viktiga.

– Jag tyckte inte det var kul att springa i början men när jag började springa lopp blev det roligt.

Av en händelse sprang Hanna i våras sin första halvmara och hon har siktet inställt på att göra Trelleborgsklassikern.

– Det är en fantastisk känsla att få känna att jag faktiskt klarar av att springa så långt. Min kropp har blivit stark! Ett tips till alla som tränar är att mäta sig – när vikten står stilla så märks det ofta stor skillnad på centrimetrarna istället. 

För att kunna springa när mannen är borta gav hon sig själv en joggingbarnvagn i present.

– Det bästa med löpningen är att det fungerar i vardagen. Jag kan börja träna direkt utanför dörren.

Förutom att Hanna har blivit stark i kroppen har även hennes diabetes försvunnit.

– Det var den bästa tänkbara julklappen. Jag har aldrig varit så stark och frisk som jag är idag!

Ärlighet varar längst

För Hanna har det ibland varit svårt att hålla motivationen. Emellanåt kan det kännas lockande att slänga in handduken.

– För mig har det varit jätteviktigt att gå och väga mig på mötet varje vecka. Om jag hoppar över ett möte är det svårare att behålla motivationen. Jag försöker dra lärdom av hela viktresan, även om jag får plus på vågen en vecka så lär jag mig saker om mig själv hela tiden. Det viktigaste är att vara ärlig mot sig själv.

Äntligen normalviktig

Nu vet Hanna vad som fungerar för henne och hur hon ska göra för att nå sin målvikt.

– Det bästa med ViktVäktarnas program är att det går att anpassa utifrån mig och mina behov, jag behöver inte anpassa mig till programmet. 

Och Hanna kommer att komma tillbaka till ViktVäktarna snart igen.

– Jag är gravid igen! Men nu vet jag att jag kan gå hela vägen i mål och hur det känns. Jag ska tillbaka till min målvikt efter graviditeten!