Framgångshistorier

Lottas framgångsfaktor – sätta mål

Lotta, -37kg

Smarta mål tog Lotta hela vägen från överviktig till marathonlöperska.

– Det stärker självkänslan att uppnå ett mål och det har hjälpt mig att våga prova nya saker som jag inte trodde var möjliga.

Började som ViktVäktare

När Lotta gick till ViktVäktarna bestämde hon sig för att hon skulle fullfölja hela vägen till att bli guldmedlem.  

– Jag fick inte tänka att ”nu kan jag det här”, utan jag skulle göra det ”by the book”.  Jag bestämde mig för att följa programmet och vara ärlig mot mig själv. Dessutom skulle jag gå på mötet varje vecka oavsett hur veckan hade varit.

Det gjorde inte bara att Lotta behöll motivationen och lyckades nå sin målvikt, hon vågade ta steget till att utbilda sig till coach och inspirera andra med sin viktminskningsresa.

– När jag nådde målvikt såddes ett frö till att våga prova nya saker.

Lotta före och efter

Utmanad av en väninna

Lotta har alltid gillat att motionera, men aldrig sett sig själv som en löpare. Men när hennes väninna en dag utmanade henne att springa Göteborgsvarvet var hon inte sen på att anta utmaningen.

– Jag behövde ett mål för att komma igång! Att jag lyckades beror nog på att jag lät det ta tid och tog det lugnt i början. Dessutom hade jag min väninna som peppade mig. För att stärka självkänslan sprang jag kortare lopp som träning.  

Lottas mål var att genomföra loppet och det lyckades hon med.

Mot nya mål

Efter Göteborgsvarvet började Lotta med racercykling, för att så småningom genomföra ett triathlonlopp.  Och det slutar inte där, för att hitta tillbaka till löparglädjen bestämde sig Lotta för att prova på ett marathonlopp.

– Så fort det börjar stagnera eller jag märker att något inte är en utmaning längre så sätter jag nya mål. Gärna något som jag inte har provat tidigare.

Sedan jobbar hon målmedvetet mot målet och lägger upp en plan.

– Det gäller att se långsiktigt och att tänka positivt hela tiden. Vägen till målet måste få ta sin tid.

Lotta är inte längre rädd för att våga sig på utmaningar. När hon började på ViktVäktarna hade hon aldrig trott att hon skulle klara av varken Göteborgsvarvet eller ett marathonlopp.

– Det har ju inte hänt över en natt. Jag har låtit det ta sin tid och efterhand som jag har uppnått mina mål har jag börjat lita på min förmåga att lyckas. Det gäller att inte gå ut för hårt för då misslyckas man och tappar tron på sig själv.

Målet blir belöningen

Bekräftelsen från andra är viktig för Lotta, men också att inspirera andra till att våga göra något som de inte trodde att de skulle klara av.

– När jag når målet som jag har visualiserat framför mig under en lång period känns allt fantastiskt bra. Jag bevisar för mig själv – och alla andra – att det faktiskt är möjligt.  Jag hoppas att det inspirerar andra till att våga sig på saker som de inte trodde var möjligt.

När Lotta kom på upploppet av marathonloppet kände hon eufori och att få medaljen i sina händer var en enorm bekräftelse.  

– Det är inte omöjligt att jag gör det igen, men då måste det vara en ny plats för att det ska vara en utmaning.