Framgångshistorier

Ola: "Resan i skallen är minst lika stor som den i kroppen"

Ola, -30 kg
"Skönt att kunna se mig själv i spegeln igen!"

Som elitsimmare i Svenska Simlandslaget var Ola både van vid och bekväm med att synas i badbyxor! Men med tiden, som kock till yrket med långa och stressiga arbetspass, kom kilona stadigt att bli fler.

- Det var i huvudsak skräpmat jag åt. När det var stressigt i köket fick det gå fort att äta. Ibland kom det en tallrik mat tillbaka från serveringspersonalen som vi missat något på eller som blev överflödig, och då kunde jag äta den på stående fot. Helt i onödan.

När han dessutom slutade med simningen och den hårda träningen så fick han svårt att dra ner på och anpassa kosten. För fem år sedan kom han till en punkt där det fick vara nog.

- Jag trivdes inte i mitt skal! Jag var trött på att se mig själv i spegeln, trött på att se ut så - ja, trött på att vara trött!

 

Veckomöten gav nytändning

 

Efter ett år som Online-medlem i ViktVäktarna valde han att gå över till All Inclusive på inrådan av en bekant. Det har han aldrig ångrat.

- Det var på mötena som jag fick den där sista motivationen som jag behövde. Jag formulerade ett vettigt mål och gick verkligen in för det, lite som när jag tävlade i simning. Det blev en riktig nytändning.

Första året fokuserade Ola enbart på kosten. När han så småningom började träna så blev det inför Masters SM, det vill säga en simtävling för de som tidigare tävlat i simning.

- De första passen klarade jag bara 15 minuter. Det var så fruktansvärt jobbigt! Men jag var ändå motiverad och gav mig aldrig. Jag ökade gradvis och kom så småningom upp på den nivån jag ville igen.

 

Ola: "Resan i skallen är minst lika stor som den i kroppen"

 

Det är vardagsmaten som gör skillnaden

 

Nästa mål för Ola är att slå rekordet för sin åldersgrupp, 40-44 år. Och man kan riktigt höra hur taggad han är inför det.

- Men det kräver att jag verkligen tänker mig för. Snittet på det jag äter nu är 10 gånger bättre än det jag åt förr. Jag ser till att den vanliga, vardagliga kosten består av bra mat. Jag äter mindre pizza och annan skräpmat än någonsin och en lördagsgodispåse kan bestå av 10 gröna grodor - istället för 1 kg!

 

Olas smarta mål

 

Två kokta ägg, lightkaviar, smörgås på rostat danskt rågbröd och kaffe. En måltid som håller såväl till frukost som till lunch.