Ärtrisotto med räkor och spenat

Ärtrisotto med räkor och spenat

13
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bjussa på en härligt grön och krämig ärtrisotto med räkor, spenat och parmesan.

Ingredienser

Vatten

1 liter

Kycklingbuljongtärning

2 st

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Arborioris

300 g

Matlagningsvin, vitt

2½ dl

Gröna ärter

150 g

Spenat, färsk

65 g

Parmesanost

50 g

Skalade räkor

300 g

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  2. Finhacka gul lök.
  3. Värm olja i en djup panna och fräs lök några minuter. Tillsätt pressad vitlök och ris och låt steka under omrörning ca 2 minuter. Häll på vitt matlagningsvin och låt det koka in något under omrörning.
  4. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt).
  5. Lägg ärter, lite av spenaten och lite av buljongen i en mixerbunke. Mixa med stavmixer till en puré.
  6. Ta risotton från värmen och blanda ner ärtpurén tillsammans med riven parmesan (spara lite till servering) i risotton, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  7. Vänd ner resterande spenat i risotton och låt sen sjunka ihop.
  8. Servera risotton i djupa skålar toppade med räkor och parmesan.