Foto av Fiskgratäng med sej, dill och fänkål från WW ViktVäktarna

Fiskgratäng med sej, dill och fänkål

9
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Fiskgratäng är en återkommande favorit i mångas veckomenyer. Här har vi en smarrig variant med sejrygg och klassiska smaker i form av fänkål, citron och dill, serverad med potatismos.

Ingredienser

Potatis

800 g

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Fänkål

1 liten(t)/små

Rapsolja

1 tsk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Mjölk 0,5%

3 dl

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Fiskbuljongtärning

1 st

Dill

1 knippe(n)

Citron

1 st

Sej

600 g, ryggfilé

Parmesanost

20 g

Salt

1 tsk

Margarin flytande 80%

1 tsk

Cocktailtomater

250 g

Olivolja

2 tsk

Vitvinsvinäger

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Strimla purjo och fänkål. Lägg undan lite av det gröna på purjon och fänkålsdillen till tomatsalladen.
  4. Värm rapsolja i en kastrull och fräs purjolök och fänkål på medelvärme tills det mjuknat, ca 5 minuter.
  5. Tillsätt matlagningsbas, 2 dl mjölk, majsstärkelse (utblandat i lika delar vatten) och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda ca 2 minuter.
  6. Hacka dill och blanda ner (spara gärna lite till servering). Smaka av med pressad citron. Klyfta resten av citronen.
  7. Lägg fisken i en ugnsfast form (ca 20x30 cm) och krydda med salt.
  8. Häll såsen över fisken och riv över parmesan, sätt in i mitten av ugnen och tillaga tills fisken är klar, ca 15 minuter.
  9. Värm 1 dl mjölk och flytande margarin i en kastrull. Häll av potatisen och mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  10. Halvera tomater och blanda med den sparade purjolöken. Blanda ner olivolja, vinäger och lite flingsalt. Toppa med fänkålsdillen.
  11. Servera fiskgratängen med potatismos, tomatsallad och citronklyftor.