ViktVäktarna - Pasta soffritto med krispig kapris, mozzarella och citron

Pasta soffritto med krispig kapris, mozzarella och citron

11
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Soffritto är en klassisk bas i många maträtter, framförallt i det italienska köket. Den består av fint tärnad morot, lök och selleri och trots att det är simpla ingredienser skapar de magi när de får stekas ihop och agera bas för en god pasta eller mustig gryta. Men i denna rätt är soffritton inte bara bas, utan också huvudrollen. Tillsammans med tomat, citron, krispig kapris och mozzarella i en perfekt kokt linguine är detta riktigt god mat, i all sin enkelhet!

Ingredienser

Pasta okokt (typ linguine)

250 g

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Lök

2 st, gul/gula

Tomat

3 st

Stjälkselleri

3 st

Citron

1 st

Kapris

50 g

Olivolja

1 tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Timjan

1 msk, torkad

Olivolja

1 msk

Vatten

1 dl

Bladpersilja

1 knippe(n)

Mozzarella

150 g

Instruktioner

  1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 1½ dl av kokvattnet.
  2. Skala och tärna morot smått. Tärna gul lök och tomat. Skiva selleristjälk tunt. Finriv citron och pressa 1 msk saft i en skål. Häll av kapris och låt torka på en tallrik med hushållspapper.
  3. Hetta upp olja i en panna och stek kapris på hög värme ca 3 minuter, tills den är krispig. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper.
  4. Värm 1 msk olivolja i den använda stekpannan. Stek lök, selleri och morot ca 5 minuter. Tillsätt pressad vitlök, tomat, vatten, den pressade citronsaften, timjan och lite salt och peppar. Låt sjuda ca 5 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  5. Grovhacka persilja och dra isär mozzarella.
  6. Blanda ner pasta i pannan med grönsakerna tillsammans med persilja, rivet citronskal och kokvatten. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Blanda ner mozzarellan och toppa med den krispiga kaprisen.