ViktVäktarna - Ugnsbakad torsk med örter och italiensk caponata

Ugnsbakad torsk med örter och italiensk caponata

7
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En smakrik rätt med torsk toppad med ett krispigt örttäcke, serverad med krossad potatis och en caponata med oliver och aubergine. Funkar lika fint som vardagslyx som bjudrätt på helgen!

Ingredienser

Potatis

800 g

Olivolja

½ msk

Aubergine

1 medelstor(t)/medelstora

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2½ klyfta(or)

Ströbröd (skorpmjöl)

3 msk

Timjan

1 tsk, torkad

Olivolja

1 tsk

Torsk

600 g

Olivolja

1 msk

Tomatpuré

2 msk

Chili flakes

2 krm

Socker

1 tsk

Vatten

3½ dl

Oliver i saltlag

40 g, svarta

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Koka oskalad potatis 10 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och krossa den försiktigt med en potatisstöt eller handen. Blanda med ½ msk olja och salt och sätt in i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 minuter.
  3. Skär aubergine i små tärningar och lägg i ett durkslag. Blanda med ½ tsk salt och låt ligga och dra ca 10 minuter.
  4. Finhacka gul lök och 2 vitlöksklyftor.
  5. Blanda ströbröd med ½ tsk timjan, 1 tsk olivolja, 1 krm salt och ½ pressad vitlök i en skål.
  6. Krydda fisken med ¾ tsk salt och lägg över i en ugnsfast form. Fördela ströbrödsblandningen över och sätt in i övre delen av ugnen tills den är så genomstekt du vill ha den, ca 10 minuter.
  7. Torka auberginen lätt med hushållspapper. Hetta upp 1 msk olivolja i en panna och stek auberginen ca 3 minuter. Tillsätt lök, vitlök och ½ tsk torkad timjan. Fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, chili flakes, socker och vatten. Låt sjuda ca 6 minuter, tills auberginen är mjuk. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Blanda ner oliver.
  8. Servera fisken med krossad potatis och caponata.