Foto av Kålpudding med brunsås från WW ViktVäktarna

Kålpudding med brunsås

12
Points®
Total tid
1 tim 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Mer klassisk husman får man leta efter. Kålpudding är gott och uppskattat av många. Kål är dessutom jättenyttigt!

Ingredienser

Vitkål

800 g

Margarin flytande 80%

1 msk

Sirap

1½ msk

Skinkfärs 10%

4 hg

Salt

1½ tsk

Svartpeppar

2 krm

Vitpeppar

2 krm

Kryddpeppar

2 krm

Ströbröd (skorpmjöl)

½ dl

Mjölk 0,5%

2 dl

Potatis

600 g

Mjölk 0,5%

2 dl

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Japansk soja

¼ tsk

Morot

4 medelstor(t)/medelstora

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skär vitkål i bitar och bryn mjuka i margarin i omgångar. När kålen mjuknat, tillsätt sirap och låt bryna en stund till.
  3. Finfördela färsen med en mixer eller gaffel, krydda med salt och pepparsorterna. Blanda ströbröd i mjölken och låt svälla, blanda ner i färsen. Färsen ska vara lös. Blanda i en tredjedel av kålen i färsen.
  4. Lägg färsen i en ugnsform och fördela resterande kål ovanpå. Ställ in i ugn i ca 45 min. Koka potatisen under tiden.
  5. Ta ut kålpuddingen och häll av vätskan/skyn som bildats i formen i en kastrull. Tillsätt mjölk, koka upp och red av med såsredning och tillsätt soja för färgens skull. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kålpuddingen med potatis, sås och morötter.
  7. Tips! Om du inte vill blanda kål i färsen kan du lägga kål i botten på och överst i ugnsformen.
  8. Tips! Servera med lingonsylt.