Foto av Bönbullar med rotselleripuré från WW ViktVäktarna

Bönbullar med rotselleripuré

13
Point(s)
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Köttbullar är kanske det säkraste kortet vi har när det gäller mat som går hem hos alla. Dessa bönbullar är kanske inte samma lågoddsare, men vi lovar – de är minst lika goda! Svarta bönor, valnötter, västerbottensost, rostad lök och senap gör dem nästan oemotståndliga.

Ingredienser

Rotselleri

400 g

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Fraiche 5%

1 dl

Lök

½ st, gul/gula

Margarin flytande 80%

2 tsk

Vetemjöl

1 msk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Vatten

2 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Kinesisk soja

½ tsk

Svarta bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Valnötter

1½ dl

Västerbottensost

1½ dl, riven/rivet

Rostad lök

½ dl

Ägg

1 st

Ströbröd (skorpmjöl)

3 msk

Senap (dijon)

2 tsk

Rapsolja

1 msk

Gurka inlagd

2 dl

Instruktioner

  1. Skala och tärna rotselleri. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp med buljongtärningar och låt sjuda tills den är helt mjuk. Spara kokvattnet. Mixa rotsellerin och blanda med fraiche, salt och peppar. Spä med lite av kokvattnet tills du får en ganska lös konsistens.
  2. Skiva lök.
  3. Värm margarin i en kastrull och stek löken på låg-medelvärme 15-30 minuter. Strö över mjöl och tillsätt matlagningsbas under vispning. Blanda ner vatten, buljong och soja. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. Mixa till en slät sås.
  4. Lägg avrunna bönor, nötter, ost, rostad lök, ägg och ströbröd i en matberedare och kör ihop till en grov smet. Smaka av med salt, peppar och senap. Låt gärna stå i kylen 15 minuter innan du rullar bollar. Stek sedan bollarna i olja i en non stick-panna. Låt dem få lite yta innan du rullar på dem så att de släpper lätt.
  5. Servera bönbullarna med rotselleripuré, löksås och inlagd gurka.