ViktVäktarna - Boveteotto med fänkål och citron

Boveteotto med fänkål och citron

8
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Som risotto, fast med bovete istället för ris. Toppad med rostad fänkål och citron,

Ingredienser

Fänkål

2 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

2 tsk

Lök

1 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

1 klyfta(or)

Bovete, okokt

250 g

Vatten

7 dl, 7-8 dl

Grönsaksbuljongtärning

1½ st

Citron

½ st

Fraiche 5%

1 dl

Bladpersilja

2 msk, hackad

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skär fänkål i fjärdedelar och skär bort den torra bottnen. Lägg bitarna på en bakplåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Grilla i ugn 20-25 min. Låt svalna lätt och skiva sedan hälften av fänkålen fint. Ställ resten åt sidan.
  3. Skala och skiva lök och stek i olja tills den mjuknar. Tillsätt pressad vitlök, stek i 1 min och tillsätt sedan bovete och den skivade fänkålen.
  4. Häll på vatten och lägg i buljongtärning. Låt puttra under omrörning på medelhög värme tills all vätska absorberats och bovetet är mjukt, ca 15 min.
  5. Rör ner pressad citron och fraiche. Toppa med resten av fänkålsbitarna och strö över persilja och rivet citronskal vid serveringen.

Anteckning

För extra smak och krämighet, blanda ner lite riven parmesan.