Foto av Butterkaka från WW ViktVäktarna

Butterkaka

7
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
30
Svårighetsgrad
Avancerat
Vår variant på Butterkaka. Lika god, men lite lättare!

Ingredienser

Mjölk 0,5%

2½ dl

Margarin 80%

125 g

Jäst

1 pkt

Socker

4 msk

Ägg

2 st

Vetemjöl

10 dl

Vaniljsås

4 dl, vaniljkräm

Margarin 80%

90 g

Florsocker

1½ dl

Vaniljsocker

1 msk

Ägg

1 st

Pärlsocker

2 msk

Mandelspån

2 msk

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i lite kall mjölk. Smält margarinet i en kastrull och häll på resterande mjölk, låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen, tillsätt uppvispat ägg och nästan allt mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Gör vaniljkrämen enligt anvisningar på förpackningen. Rör samman margarin, florsocker och vaniljsocker. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 bitar, en lite mindre. Kavla ut den minsta delen och platta ut den i en smord långpanna och bred på vaniljkrämen. Kavla ut den andra degen till en rektangulär kaka och bred på margarin, florsocker och vaniljsocker blandningen. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 30 skivor som lägges ovanpå vaniljkrämen. Låt jäsa 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandel. Grädda i ugn 200° ca 20 min.