ViktVäktarna - Chilipaj med polentatäcke

Chilipaj med polentatäcke

10
Points®
Total tid
1 tim 50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim 40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En mättande paj med ett härligt polentatäcke och en fyllning av smakrik tofuchili. Gör gärna chilin dagen innan och låt den stå i kylen över natten. Då får smakerna stå till sig och det går snabbare att laga rätten dagen efter! En klassisk win win-situation alltså.

Ingredienser

Tofu, fast

400 g

Lök

1 st, gul/gula

Stjälkselleri

1 st

Paprika

1½ st, röd

Olivolja

1 tsk

Vatten

1½ msk

Vitlök

2 klyfta(or)

Tomatpuré

½ msk

Paprikapulver

1 tsk, rökt

Spiskummin

1 tsk

Chilipulver

1 tsk

Oregano

½ tsk, torkad

Krossade tomater

1 förp

Rapsolja

1 tsk

Svarta bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Chilipeppar

1 st, grön/gröna

Salladslök

6 st

Polenta (majsgryn)

100 g

Vetemjöl

100 g

Bakpulver

1½ tsk

Salt

½ tsk

Margarin flytande 80%

25 g

Ägg

2 st

Mjölk 0,5%

1 dl

Grekisk yoghurt 0%

½ dl

Ost riven 17%

75 g, lagrad prästost

Fraiche 5%

4 msk

Sallad

70 g

Instruktioner

  1. Linda in tofu i hushållspapper och lägg på en arbetsbänk. Lägg på en skärbräda och ställ något tungt på den så att vätskan ur tofun pressas ut. Låt stå 30 minuter.
  2. Finhacka lök, selleri och paprika. Värm olivolja i en panna och fräs grönsakerna tillsammans med vatten tills de mjuknat, 5-10 minuter.
  3. Skiva vitlök och lägg ner i pannan med lök, paprika och selleri tillsammans med tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, ½ tsk chilipulver och torkad oregano. Låt steka med 2 minuter under omrörning. Tillsätt krossade tomater, 2 ½ dl vatten och buljongtärning. Koka upp. Sänk sedan värmen och låt den sjuda med locket på glänt tills det tjocknat något, ca 45 minuter.
  4. Blanda ner sköljda och avrunna bönor i grytan. Låt sjuda 15 minuter utan lock.
  5. Ta ut tofun ur pappret och skär i 1 ½ cm-tjocka tärningar. Lägg i en plastpåse tillsammans med resterande chilipulver. Skaka påsen på att tofun täcks av chili. Hetta upp olja i en stor panna och stek tofun tills den är krispig, ca 10 minuter. Blanda ner i chilin och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  6. Hacka chili och salladslök. Lägg i en bunke och blanda ner polenta, vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop margarin, ägg, mjölk, yoghurt och riven ost. Blanda ner i mjölblandningen.
  7. Häll över chili i en ugnsfast form och bre ut polentablandningen ovanpå. Sätt in i ugnen tills den är gyllene, 30-35 minuter
  8. Servera med fraiche och sallad.