ViktVäktarna - Coeur de filet Provençale

Coeur de filet Provençale

14
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Coeur de filet Provençale – festrätternas festrätt! Trots sitt franskklingande namn är det en rätt med helsvenskt ursprung som skapades redan på 30-talet, men inte fick sitt genomslag förrän på 70-talet då vi började våga äta vitlök. För att du ska få en riktigt bra Coeur de filet (filéns hjärta) ska du satsa på mittendelen av oxfilén då det är den möraste delen.

Ingredienser

Persilja

3 msk

Lättmargarin 40%

40 g

Vitlök

2 klyfta(or)

Oxfilé

600 g

Cocktailtomater

250 g

Rapsolja

4 tsk

Potatis

800 g

Bacon

4 skiva(or)

Sparrisbroccoli (Bellaverde)

200 g

Instruktioner

  1. Ta ut köttet så det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 180°.
  3. Finhacka persilja och pressa 1 vitlöksklyfta. Blanda med margarin och smaksätt med salt. Håll kallt under tiden resten av rätten tillagas.
  4. Krydda köttet med salt och peppar.
  5. Hetta upp 2 tsk olja i en ugnsfast panna och bryn köttet runt om. Lägg tomater i pannan och sätt in i ugnen tills köttet är så genomstekt du vill ha det. Ta ut och låt vila.
  6. Skär potatis i 2 mm-tjocka skivor, gärna med en mandolin. Lägg i en sil och skölj under rinnande vatten ett par minuter. Torka torra med handduk eller hushållspapper.
  7. Värm resterande olja i en panna och stek potatisen i omgångar, först på hög värme så att de får lite färg och därefter på låg värme under lock så att de mjuknar. När de är nästan klara, pressa över 1 vitlöksklyfta, blanda runt och låt vila en stund i pannan. Krydda med salt och peppar.
  8. Strimla bacon och stek i en torr panna tills det fått lite färg. Lägg därefter i broccoli och låt steka med tills den mjuknat lite och fått lite färg.
  9. Lägg upp potatis på ett stort fat. Skiva upp köttet och lägg ovanpå potatisen. Toppa med kryddsmöret och servera med broccoli, tomat och bacon.

Anteckning

Som alltid när du tillagad en fin köttbit är det viktigt att ha koll på temperaturen så du får den precis som du vill ha den. Dessa temperaturer gäller för oxfilé: rare 48-50°, medium: 56-58°, well done: 68-70°.