ViktVäktarna - Glace au four på havrebotten

Glace au four på havrebotten

8
Points®
Total tid
2 tim 45 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Magi, häxkonst eller helt enkelt bara vanlig matlagningskemi? Det handlar givetvis om det senaste, men roligt är det oavsett! Glass som bakas i ugnen utan att smälta kan få vilken unge som helst att häpna och dessutom är det ingen någonsin som ogillat denna klassiska 70-talsdessert!

Ingredienser

Margarin 60%

50 g

Havregryn

2 dl

Socker

2 msk

Mjölk 0,5%

2 msk

Vetemjöl

2 msk

Bakpulver

1 tsk

Glass 6%

500 g, vanilj

Sorbet

250 g, gärna blåbär eller hallon

Äggvita

2 st

Socker

¾ dl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält margarin och blanda med havregryn, socker och mjölk. Blanda ihop mjöl och bakpulver och blanda ner. Bre ut på ett bakplåtspapper i samma storlek som en bunke (0,75 l) och sätt in i ugnen ca 10 minuter och låt sedan svalna helt.
  3. Klä bunken med plastfolie och sätt in i frysen så att den blir kall.
  4. Ta ut glassen så att den mjuknar.
  5. Tryck ut vaniljglassen i bunken längst med kanterna. Fyll på med sorbeten och lägg på havrebotten som ett lock. Sätt in i frysen så att glassen stelnar helt.
  6. Sätt ugnen på maxvärme och grill.
  7. Vispa äggvitor till ett hårt skum och tillsätt sedan socker lite i taget och vispa vidare tills det blir en tjock och blank smet.
  8. Lägg glassen med havrebottnen nedåt på en plåt med bakplåtspapper och ta bort plastfolien. Bre eller spritsa på marängsmeten så att den täcker glassen och sätt in i ugnen 2-3 minuter tills den fått lite färg. Servera direkt.