Foto av Pepparfilé med tranbärssås från WW ViktVäktarna

Pepparfilé med tranbärssås

10
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En lyxig rätt som gör sig bra till vinter och jul. Oxfilé med svartpeppar och en god tranbärssås. Servera med potatistoppar och brysselkål.

Ingredienser

Potatis

600 g

Brysselkål

600 g

Svartpeppar

2 tsk, korn

Enbär

1 msk, 20 st

Salt

1 tsk, havssalt

Oxfilé

500 g, av mittbiten

Rapsolja

1 tsk

Mjölk 0,5%

½ dl

Äggula

2 st

Muskotnöt

1 krm

Mjölk 0,5%

1 msk

Schalottenlök

2 st

Margarin flytande 80%

1 tsk

Buljong

4 dl, oxbuljong

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2 dl

Tranbär, torkade

2 msk

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Mandelspån

2 msk

Instruktioner

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten ca 15 min. Krossa svartpeppar, enbär och salt i en mortel. Klappa in det på oxfilén. Bryn filén runt om i olja. Lägg över i en ugnsform och tillaga mitt i ugn 200° ca 20 min. Häll av vattnet från brysselkålen och ställ åt sidan. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga av. Mosa potatisen och vispa ner mjölk och 1 äggula, krydda med muskot, salt och peppar. Fyll en spritspåse med moset och spritsa ut 12 toppar på en bakpappersklädd plåt. Ta ut köttet och linda in i aluminiumfolie. Vispa ihop 1 msk mjölk och 1 äggula och pensla potatistopparna, sätt in i ugn ca 10 min. Skala och finhacka lök, fräs i margarin i en kastrull. Häll på buljong och låt det sjuda ca 5 min. Tillsätt grädde, tranbär och såsredning. Smaka av med salt och peppar. Rosta mandeln. Servera filén med potatistoppar, sås, brysselkål och strö över mandel.