ViktVäktarna - Rimmad torsk med rödkålsrisotto

Rimmad torsk med rödkålsrisotto

10
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Rör om och om igen – och så några gånger till! Det är en av hemligheterna bakom en bra risotto. En annan är den lilla kärnan av tuggmotstånd som ska finnas kvar i riset när det serveras. En del träning krävs innan man får till en riktigt lyckad risotto, men en himla god träning blir det ju. Här har vi en risotto med rostad rödkål, basilika och parmesan som serveras med rimmad torsk och pinjenötter.

Ingredienser

Vatten

1 liter

Salt

1 dl

Torsk

500 g, torskrygg

Rödkål, färsk

300 g

Olivolja

1 msk

Schalottenlök

2 st

Vitlök

2 klyfta(or)

Olivolja

1 tsk

Vatten

7 dl

Grönsaksfond

2 msk

Arborioris

2 dl

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Parmesanost

1½ dl

Basilika

½ dl

Pinjenötter

2 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda vatten och salt tills saltet lösts upp. Lägg ner fiskbitarna och låt dem ligga ca 10 minuter.
  3. Strimla kål och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Massera in lite flingsalt så att den mjuknar och blanda med ½ msk olja. Rosta i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Rör om någon gång så den inte bränns.
  4. Hacka lök och vitlök.
  5. Lägg fisken i en form med bakplåtspapper. Pensla med 1 tsk olja och sätt in i ugnen ca 12 minuter.
  6. Koka upp vatten med fond. Håll den varm.
  7. Värm ½ msk olja i en djup panna och fräs löken några minuter. Blanda ner ris och pressa ner vitlök och låt fräsa med en stund. Häll på matlagningsvin och låt det koka in helt. Sänk värmen och tillsätt buljongen lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efter hand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det fortfarande är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Risotton ska ha konsistens som en lös gröt. Vänd ner kål, parmesan och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera risotton med torsken, pinjenötter och sallad.

Anteckning

Anledningen till att vi vill röra om i vår risotto hela tiden är att riset ska släppa stärkelse, som är vad som gör risotton krämig. Och skälet till att vi rimmar fisken är för att den blir fastare i köttet och det ger dessutom en fin jämn sälta.