ViktVäktarna - Saffransrisotto med räkor

Saffransrisotto med räkor

11
Points®
Total tid
45 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Saffransrisotto med parmesan, räkor och timjan. Detta är en riktig lyxrisotto som passar utmärkt att bjuda på. Och ska det vara riktigt lyxigt är det så klart gott att servera med hummer, gärna stekt i lite vitlök och chili, då snackar vi!

Ingredienser

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Vitlök

1 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Arborioris

2½ dl

Tomatpuré

2 msk

Saffran

1 pkt

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Parmesanost

2 dl

Skalade räkor

300 g

Timjan

1 msk, färsk hackad

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  2. Strimla purjolök och finhacka vitlök, fräs mjuka i olja i en gryta på låg värme utan att de tar färg. Höj värmen, tillsätt ris, tomatpuré och saffran, och låt det fräsa med någon minut.
  3. Häll på matlagningsvin och reducera tills drygt hälften kokat bort, rör om hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om då och då. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Risotton ska vara som en lös gröt i konsistensen.
  4. Blanda ner nästan all ost och alla räkor, blanda runt till osten smält och räkorna blivit varma. Toppa med resterande ost och timjan.