ViktVäktarna - Tjälknöl på älg med västerbottensomelett och bräserad kål

Tjälknöl på älg med västerbottensomelett och bräserad kål

11
Points®
Total tid
20 tim 55 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Har du ett kilo älg i frysen är detta rätten för dig! Köttet i denna klassiska rätt tillagas nämligen direkt från frysen i låg temperatur, gärna över natten, och vi lovar att det är väntan värt! Dessutom är det ugnen, och inte du, som gör det största jobbet så vi pratar alltså inte om en avancerad rätt.

Ingredienser

Älgstek

1 kg

Vatten

1 liter

Salt

1 dl

Socker

1 msk

Fänkålsfrön

1 tsk

Lök

1 st, gul/gula

Ägg

4 st

Västerbottensost

2 dl, riven/rivet

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Savoykål

300 g

Fänkål

1 medelstor(t)/medelstora

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

2 tsk

Socker

1 krm

Vatten

1½ dl

Balsamvinäger

3 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 75°. Lägg det frysta köttet på ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen. Sätt en termometer i mitten av köttet efter ett par timmar. Tillaga till innertemperaturen är 60°, ca 12-16 timmar.
  2. Koka upp vatten, salt, socker, fänkålsfrön och klyftad lök, låt sjuda några minuter. Låt svalna. Lägg ner det varma köttet och låt stå 4-5 timmar. Lyft ur och förvara kallt om den inte ska serveras direkt.
  3. Sätt ugnen på 125°.
  4. Vispa ihop ägg, ost och matlagningsbas. Häll i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca 45 minuter tills den precis stelnat, men fortfarande är krämig.
  5. Skär savoykål, fänkål och purjolök i grova bitar.
  6. Värm olja i en panna och fräs kål och purjo på medelvärme under omrörning. Salta, peppra och strö på en nypa socker. Tillsätt vatten och vinäger. Låt sjuda under lock 5-10 minuter.
  7. Skiva köttet tunt och servera med omeletten och kålen.

Anteckning

Tjälknöl är också god rumstempererad med varma tillbehör.