ViktVäktarna - Yoghurtkaka med apelsin och pistage

Yoghurtkaka med apelsin och pistage

7
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
14
Svårighetsgrad
Medel
Apelsin och pistage är fina smakkompisar och får här toppa en saftig yoghurtkak.

Ingredienser

Socker

100 g

Lättmargarin 40%

75 g

Ägg

3 st

Grekisk yoghurt 0%

150 g

Vaniljpulver

tsk

Vetemjöl

175 g

Bakpulver

1½ tsk

Apelsin

1 st

Agavesirap

1 msk

Vatten

1 msk

Florsocker

75 g

Pistagenötter

30 g, skalade

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ihop socker och margarin. Vispa ner äggen, ett i taget och vänd sedan ner yoghurt och vaniljpulver.
  3. Blanda ihop mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop och häll över i en brödform (ca 1 l) med bakplåtspapper. Sätt in i nedre delen av ugnen tills mitten inte är kletig (kolla av med provsticka), ca 30 minuter. Låt kakan svalna i formen 10 minuter, ta sedan ur formen och låt svalna helt på galler.
  4. Skala apelsinen med ett ciseleringsjärn.
  5. Värm sirap och vatten i en liten kastrull. Lägg ner apelsinstrimlorna och låt sjuda 2-3 minuter. Lyft upp apelsinstrimlorna och lägg på ett galler för att torka.
  6. Blanda ihop florsocker med 1 msk pressad apelsin till en jämn kräm. Tillsätt ev. lite mer apelsin tills du har en lagom rinnig konsistens.
  7. Ringla glasyren över kakan och toppa med den kanderade apelsinen och grovt hackade pistagenötter.

Anteckning

Och har du inget ciseleringsjärn, hyvla av skalet så tunt du kan med potatisskalare och skär sedan i tunna stavar.