Mer näring för pengarna

Näringsrika och goda, men billiga, rätter. Lika bra för plånboken som för kroppen!
Publicerad 9 maj 2022 | Uppdaterad 7 mars 2023

Livsmedelspriserna tillsammans med räntor och el har på senaste tiden stigit till skyarna och många hushåll har fått prioritera om sina kostnader. Men bra mat behöver inte betyda dyr mat. Vi ger dig flera smarta recept, men först - våra 5 bästa tips för att maxa matpengarna!

1. Planera

Ja, vi fattar att det låter lite småtråkigt, men där finns många slantar att spara genom att hålla sig till de planerade inköpen. Handlar du lite varje dag är risken större att mer än det planerade åker ner i korgen, och det är sällan toppenbra för varken penga- eller Pointsbudgeten. Det kan också vara en god idé att vara lite flexibel i affären, är grönkålen på extrapris och du egentligen hade tänkt köpa svartkål, funkar det ofta att byta ut!

2. Minska svinnet

Genom att inte låta något gå till spillo är du lika snäll mot din privatekonomi som vår planet! Planera gärna in en eller flera dagar i veckan där du äter rester eller gör något av alla slattar det ofta blir i vid matlagning. Dessutom ett roligt och bra sätt att utmana din kreativitet! Vad kan det bli av en skalk ost, lite kokt ris och två färska ägg? Ta hjälp av ditt skafferi, frysta grönsaker och kryddlåda så kommer du garanterat på något smarrigt.

3. Storkoka

Genom att laga mycket vid ett och samma tillfälle får du matlådor över så att du slipper köpa dyra luncher. Det kan också vara smart att slänga in några extra portioner i frysen, så att du har till de dagar du kanske inte orkar laga någon mat. Istället för att då t ex köpa hämtmat eller spontanhandla. Du behöver inte alltid göra klassiska långkok (även om de så klart ofta är bra och billiga), det går lika fint att göra en stor omgång av exempelvis Linsbolognese med pasta. Dessutom brukar det finnas fina extrapriser när du handlar storpack, ett utmärkt sätt att spara in på slantarna.

4. Tänk på ingredienserna

Det kommer ju inte som en nyhet att torkade kikärter och oxfilé spelar i olika ligor när det handlar om prisbild. Men det finns ett spann däremellan som det kan vara bra att ha lite koll på. Se över dina favoritrecept och se vad du skulle kunna byta ut. Kanske kan kyckling tikka masala bytas ut mot en smarrig Tikka masala med linser och halloumi? Billigare, och minst lika god!

5. Fyll frysen

När priset på färska grönsaker skjuter i höjden kan det vara smart att tänka om. Pausa inköpen av en del av de färska grönsakerna, framförallt de som ändå inte är i säsong just nu, och välj fryst istället. Tvärtemot av många tror bevaras vitaminerna i frysta grönsaker och i vissa fall är innehållet till och med högre än i de färska!

Här kommer några goda förslag på goda rätter, med billiga ingredienser, som passar en slimmad budget.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.