Vegetarisk mat | WW ViktVäktarna

Smart, hållbart och varierande!

Vegetarisk mat

Intresset för vegetarisk mat & vegetariska recept ökar

Det blir allt mer tydligt att intresset för vegetarisk mat ökar och produktutbudet på marknaden och medvetenheten fortsätter att växa. Både ur hälsosynpunkt och miljösynpunkt är fördelarna med mer vegetariskt och mindre kött stora. Skälen till att välja bort kött och mat från djurriket varierar och det finns många olika varianter som inte alla innebär att enbart äta vegetarisk mat, du har väl hört begreppet flexitarian? I många recept kan man enkelt byta ut köttprodukten för att ersätta med ett vegetariskt alternativ. Vi hjälper dig att visa hur!

Olika typer av vegetarisk kost

Idag finns det nästan lika många, mer eller mindre, vegetariska kosthållningar som det finns styckdetaljer på en ko. Vi reder ut de olika begreppen.

Vad är egentligen skillnaden på vegan och vegetarian? Hur mycket kött får man äta för att kalla sig flexitarian? Och kan man bo i Göteborg och ändå vara Stockholmsvegetarian? Många frågor – vi har svaren.

Vegetarian

En vegetarian utesluter, av olika anledningar, animaliska produkter från sin kost. Vegetariskt fungerar också som ett samlingsnamn för olika varianter på vegetarisk kosthållning och i folkmun är ofta en vegetarian i själva verket en lakto-ovo-vegetarian.

Vegan

Att vara vegan innebär att man har ett levnadssätt som utesluter alla animaliska produkter, alltså kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter, honung etc. En vegan avstår även andra icke-ätbara produkter, såsom yllekläder, skinnprodukter, dunkuddar.

Det kan vara klurigt att veta vilka produkter som är veganska, då de under inga omständigheter får använda animaliska produkter i något led i hanteringen. Exempel på detta är vissa raffinerade socker där benkol används i reningsprocessen. Andra exempel på produkter som kan vara icke-veganska är vissa vinägersorter, citrusfrukter och kryddblandningar, så det gäller att vara lite uppmärksam.

Lakto-vegetarian

En person som utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg ur sin kost, men fortfarande äter mejeriprodukter.

Ovo-vegetarian

En person som utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur och mejeriprodukter ur sin kost, men äter ägg.

Lakto-ovo-vegetarian

En person som utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur, men äter både mejeriprodukter och ägg. Likställs ofta med det vi till vardags kallar vegetarian.

Flexitarian

En modern kosthållning som ökar i popularitet år efter år, där en person aktivt försöker minska sitt intag av animaliska produkter utan att utesluta dem helt. Det finns inga riktlinjer eller regler för hur ofta en flexitarian kan äta animaliska produkter.

Pescetarian

En person som utesluter kött och fågel ur sin kost, men äter ägg, mejeriprodukter, fisk och skaldjur.

Demivegetarian

En person som väljer bort rött kött ur sin kost, men äter ägg, mejeriprodukter, fågel, fisk och skaldjur.

Pollovegetarian

En person som utesluter kött, fisk och skaldjur ur sin kost, men äter ägg, mejeriprodukter och kyckling.

Klimatarian

En person, som av hänsyn till klimat och miljö, tar avstånd från animaliska produkter.

Stockholmsvegetarianen

En godtycklig och skämtsam benämning på en “fuskvegetarian”, ibland likställd med pescetarian. En person som gärna kallar sig för vegetarian, men ändå äter animaliska produkter ibland. Kanske främst när det handlar om något riktigt gott eller om hen blir bjuden och ogärna vill vara besvärlig.

Måste jag alltid äta vegetarisk mat?

Du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt. Vegetarisk mat är gott, nyttigt och klimatsmart. Din hälsa, ditt midjemått och miljön kommer att tacka dig.

Det är inte svårt att äta vegetarisk mat, men det kan hjälpa att ha lite kunskap om vilka livsmedel som är mest näringsrika så att man får i sig den näring man behöver.

Samtidigt som vegetarisk mat kan vara supersund innebär en helt köttfri diet att en del näringsämnen kan vara svåra att få tillräckligt mycket av. Försök att äta mycket bönor och bladgrönsaker. Välj fullkornsprodukter, sojaprodukter och variera dina måltider så ofta som möjligt. Det kan också vara klokt att äta extra tillskott av vitamin B12 och vitamin D.  

Vegetariska proteinkällor är produkter som är gjorda på sojabönor som till exempel tofu och tempeh, sojamjölk, alla sorters bönor och linser, produkter från sädesslag och nötter. Dock ska man se upp med mängden nötter som har ett högt energiinnehåll.

Vegetarisk mat är inte är liktydigt med hälsosam. Det betyder inte heller att man garanterat går ner i vikt om man bara äter vegetarisk mat. Men generellt kan man säga att varierad, fettsnål kost som betonar fräscha grönsaker, frukt, bönor och linser är en god grund för en bra hälsa och en sund livsstil.

Vegetarisk mat - produkter

TOFU

Är en sojabönsost gjord på sojabönor och rikt på protein. Den kan stekas eller användas i sallader eller soppor. Hittas i kyldisken.

QUORN

Är ett vegetariskt svampprotein. Finns som både färs, filé och bitar. Hittas i frysdisken.

HALLOUMI (lakto)

Är en ost som inte smälter vid upphettning och därför passar bra att steka och grilla. Hittas i kyldisken.

VEGME

Är ett smaksatt protein gjort på sojabönor. Hittas i kyldisken.

OUMPH

Är ett protein gjort på sojabönor. Likt kött i konsistensen, finns både smaksatt och naturell. Hittas i frysdisken

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.