Bli ett salladsgeni

Här tipsar vi om olika läckra ingredienser du kan bygga din drömsallad med.
Publicerad 16 juni 2020

För att komponera en perfekt måltidssallad ska du tänka på två saker – textur och grundsmaker. Precis som i princip alla andra rätter gäller det att se till att man har något med en krispig rå känsla, något med lite tuggmotstånd, något mjukt eller krämigt och slutligen något frasigt eller knaprigt. Och så dela upp komponenterna i sött, salt, syrligt och umami, och du har en komplett och garanterat god måltid i salladsform. Här tipsar vi om olika läckra ingredienser du kan bygga din drömsallad med.

Börja med krispet…

-       Romansallad, isbergssallad och cosmopolitansallad ger en fin krispig bas i en sallad.

-       Rårivna morötter, vit- eller rödkål, kålrabbi eller betor ger också ett härligt krisp. Rotfrukterna kan med fördel picklas för att få en uppfriskande syra i salladen. Groddar, hyvlade rädisor eller rättika är också krispigt och gott.

-       Lagom stora bitar av broccoli, gurka, päron, blomkål, tomat, paprika, vattenmelon, granatäpple och sparris funkar också fint som krisp.

… fortsätt med lite tuggmotstånd…

-       Kyckling eller kalkon

-       Rökt eller halstrad lax, pilgrimsmusslor, räkor, kräftor (eller hummer för deluxsallad)

-       Halloumi

-       Kryddade stekta sojabitar, tofu eller annan vegansk produkt

-       Majs, ärter, edamamebönor eller linser

-       Falafel

-       Kokt eller pocherat ägg

-       Het chorizo eller liknande

-       Grillat kött eller fisk

-       Råris, pasta, rostad potatis, risnudlar, matvete, quinoa eller liknande

… och så något mjukt eller krämigt…

-       Mosad avokado eller guacamole

-       Fetaost, burrata, gorgonzola eller annan krämig ost

-       Hummus

-       Krämig dressing/sås. Testa vår citrondoftande yoghurtdressing. 

-       Cottage cheese

-       Pesto, till exempel en god tomatpesto.

-       Coleslaw

-       Mogen mango, honungsmelon eller persika (blir extra goda om de grillas)

-       Mjukt bakade sötpotatis- eller pumpabitar

… toppa med något frasigt/knaprigt…

-       Rostade kikärter 

-       Krutonger

-       Krossade tortillachips

-       Grönkål- eller svartkålschips

-       Nötter/mandel/frön

-       Rostad lök

-       Rostat bovete

-       Rostad majs

… och slutligen – umamibomba!

-       Hyvlad parmesan

-       Soltorkade tomater

-       Oliver

-       Rostad lök

-       Svamp

-       Nori

-       Soja eller balsamvinäger

-       Rostade bitar av lufttorkad skinka

Titta hit för fler tips på sallader för olika tillfällen!