ViktVäktarna - Focaccia-julgran

Focaccia-julgran

3
Points®
Total tid
2 tim 20 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
25
Svårighetsgrad
Medel
Lek mer med maten! Framförallt i juletid är det mysigt att leta fram sin skaparglädje och gå loss i köket. Denna focaccia med en julgran på toppen är lika god som den är rolig och en given hit på julbordet.

Ingredienser

Jäst

¼ pkt

Salt

½ msk

Honung, flytande

½ msk

Vatten

3 dl, ljummet

Olivolja

1 dl

Vetemjöl

7 dl, special

Olivolja

2 msk

Cocktailtomater

10 st

Lök

1 liten(t)/små, röd

Paprika

1 st, gul spetspaprika

Bladpersilja

1 knippe(n)

Purjolök

1 bit(ar)

Flingsalt

1 tsk

Instruktioner

  1. Blanda ihop jäst, salt, honung och vatten tills jästen är upplöst. Blanda ner 1 dl olja och sedan mjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg, 5-10 minuter.
  2. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  3. Olja in en bakplåt (ca 30x40 cm) med 1 msk olja och tryck ut degen. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30-40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Halvera tomater och skiva lök. Skär fem ringar av spetsen på paprikan. Plocka av bladen från persiljan. Skär en bit av det gröna på purjolöken
  6. Tryck ner fingrarna i degen så det formas små gropar och pensla över 1 msk olja. Lägg ut persiljebladen så att de formar en gran. Sprid ut tomathalvorna med snittytan uppåt på persiljan och fördela ut lökskivorna så att de bildar girlanger. Lägg paprikaringarna i form av en julstjärna längst upp på granen. Placera purjolöken längst ner på granen som en trädstam. Toppa focaccian med flingsalt och sätt in i nedre delen av ugnen tills den är gyllene, ca 20 minuter.
  7. Låt svalna något innan den skärs upp.