Fakta om vikt

Publicerad 22 juni 2022

Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem och ökar risken att drabbas för ett flertal sjukdomar som typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar samt till en försämrad livskvalitet.

Övervikt och fetman ökar i alla åldrar. Mer än hälften av alla vuxna i Sverige har övervikt eller fetma (52 %). Förekomsten ökar med åldern samt skiljer sig mellan könen (58% bland män och 46% bland kvinnor). En stor del av orsaken finns att hämta i vår miljö och hur samhället är uppbyggt idag.

Övervikt säger inte allt om din hälsa

Trots den ökade risken för sjukdom vid övervikt och fetma, skiljer sig risken mellan individer. Det kan bero på bland annat BMI, midjemått, högt blodtryck, höga blodfetter, mat- och motionsvanor, rökning mm. Att ha en hälsosam vikt är individuellt. Att enbart se till en persons vikt säger alltså inte allt om risken för sjukdom.

Mått på övervikt

BMI är det mått som är vanligast att använda för att bedöma en persons vikt. BMI är en förkortning för Body mass index och beräknar vikten i relation till längden för att uppskatta mängden kroppsfett. BMI är ett enkelt mått att använda och tolka och därmed oftast det som används. Naturligtvis finns det tillfällen då BMI inte är den bästa metoden. Till exempel tar det inte hänsyn till om du är man eller kvinna, ålder, och inte heller till hur mycket ben, muskler och organ i kroppen väger. Därför är det heller inte ett avgörande mått för vissa grupper, exempelvis idrottsmän och kroppsbyggare. 

I många fall kan midjemåttet vare ett bättre mått eller ett bra komplement till BMI. Ett midjemått över 80 cm för kvinnor och 94 cm för män bedöms öka risk för sjukdom.

Midjemåttet ska mätas mellan det nedersta revbenet och den övre kanten av höftbenet.

Viktklasser för BMI-värden:

1. BMI under 18,5: UNDERVIKT

Du som har undervikt kan må bra av att öka i vikt för att bli piggare och öka prestationsförmågan.

2. BMI 18,5 – 24,9: NORMALVIKT

Försök att behålla vikten genom att äta hälsosamt och att röra på dig i vardagen.

3. BMI 25 – 29,9: ÖVERVIKT

Övervikt kan innebära en måttlig ökning av risken för ohälsa. Från BMI 27 ökar riskerna betydligt för högt blodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes typ 2.

4. BMI 30.0 och mer: FETMA

Du som har fetma kan behöva gå ner i vikt för att undvika sjukdomar som högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Med hälsosamma vanor kan du förebygga övervikt

Med hälsosamma matvanor kan man förebygga övervikt eller gå ner i vikt. Grunden för en hälsosam vikt är energiintaget. Alltså att äta lagom mycket kalorier i förhållande till hur mycket man gör av med. Fiberrika livsmedel som fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, bär och nötter har visat sig vara bra för den som vill hålla vikten. Att i stället äta mycket mat som innehåller siktat mjöl, sockerrika livsmedel och sockersötad dryck, kött samt livsmedel med mycket fett och socker ökar istället risken för övervikt. Den som är i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom eller har förhöjda kolesterolvärden kan med hjälp av kost och motion påverka sina kolesterolvärden.

ViktVäktarna® kan hjälpa dig

Att äta mat du gillar är A och O. Berätta för oss vilken din favoritmat är och hur du föredrar att röra på dig, så skapar vi tillsammans en mat och aktivitetsplan bara för dig.

På ViktVäktarna tittar vi på mer än bara matens kalorivärde. Vi omvandlar komplexa näringsvärden till en enkel och lättförståelig siffra. All mat har ett Pointsvärde så att du snabbt kan bedöma ett livsmedel och enkelt kan hålla dig på banan.

Källor:

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket