Framgångshistorier

Beslutet var enkelt – nu eller aldrig!

Håkan förändrade sin livsstil och fick ett helt nytt liv.

Håkan, Möten, 43 kg

 

“ – Tack vare möten och coachens hjälp har jag ändrat hela min livsstil, vilket krävs för att på lång sikt hålla den nya vikten, säger Håkan.  ”

Det var egentligen Håkans dotter som fick honom att inse att det var dags. – Hon bestämde sig för att börja och då kände jag att det var dags att ta tag i livet, säger Håkan.

Envishet hjälper
– Jag hade bestämt mig redan från dag ett, säger Håkan. Visst upplevde han motgångar då och då men det gäller att skaffa sig knep. – Det var nog tuffast i början, att vara beroende av mat är som vilket annat beroende som helst. I början när jag inte fick det socker som jag var van vid så klättrade jag på väggarna, säger Håkan. För att undvika att ramla i fällorna lärde han sig att alltid ha andra alternativ hemma. – När jag kommer hem och är hungrig tar jag en morot eller ett äpple för att stilla det värsta suget, säger Håkan. För Håkan var även mötena, stödet från coachen och invägningen väldigt viktigt för att lyckas. – Jag gick på möten varje vecka och det blev en sporre att se till så vikten minskade för varje vecka, säger Håkan.

Vanlig mat
– Jag är mycket mer medveten nu om vad jag äter och hur mycket jag äter, säger Håkan. Innan blev det mycket snabbmat och stora portioner mellan möten. Nu blir det magert kött stekt i olivolja, inte en massa mackor, lättprodukter och mer frukt och grönt. – Ett tag kändes det som att jag var på väg att bli en kanin, säger Håkan skämtsamt.

– ViktVäktarna är bra eftersom man får äta vanlig mat och det är inte en massa konstigheter eller förbud. Äter man en bakelse så får man helt enkelt dra in på något annat. Dessutom är det mat som hela familjen kan äta, säger Håkan som även inspirerat andra i sin omgivning till att äta bättre mat. – De upptäcker att det faktiskt är vanlig och god mat man får äta, säger Håkan.

Höga mål
Håkan gillar att sätta upp ganska höga mål för att motivera sig själv. – Jag måste få kämpa lite för mina mål annars blir det för lätt, säger Håkan. I höstas var målet att springa milen under en timme och det lyckades han med. – Nu ska jag springa Lidingöloppet hade jag tänkt, säger Håkan. Efterhand som vikten har försvunnit och han har blivit mer och mer tränad har målen höjts. Det första målet var att ta sig runt en 3 km lång slinga. – Det lyckades jag med nätt och jämnt, säger Håkan, som då hade betydligt mer vikt att bära på.

Följer fortfarande Checklistan
Håkan går nu på Jämvikt och anser att det är nu det svåra börjar, det är alltid lätt att hamna i ett beroende igen när man en gång varit där. – Jag tror den mentala biten är viktigast, det gäller att bestämma sig för att lyckas, säger Håkan som idag fortfarande följer Checklistan online för att hålla koll. – Checklistan online är kalas, den klarar jag mig inte utan, säger Håkan.

Håkans tips
– Bestäm dig och låt det ta den tid det tar. Tappa inte sugen för att du går upp i vikt en vecka, det är bara att komma igen, säger Håkan. För Håkan handlade det om att lägga om hela sin livsstil. – Jag tror att man måste förändra sitt levnadssätt för att bryta gamla vanor och beteenden. Jag har t.ex. börjat planera maten bättre och ser alltid till att ha bra mat hemma, säger Håkan.

Håkan mår bättre både fysiskt och psykiskt nu och hans nya vikt har kommit för att stanna. – Att vara kraftigt överviktig är inte bara fysiskt påfrestande utan även psykiskt jobbigt. Man vet egentligen att man lever fel, men orkar inte ta steget till förändring. Men genom ViktVäktarna tog jag steget, vilket jag är mycket glad över nu, säger Håkan.