Framgångshistorier

Ingenting är omöjligt

Kajsa hade fått höra av sin läkare att hon inte kunde gå ner i vikt på grund av sin sjukdom.

Kajsa, Möten, 27,9 kg

 

“ – Det känns fantastiskt att ha bevisat för läkarna, men framförallt för mig själv, att jag lyckades. Det var inte omöjligt, säger Kajsa.  ”


Kajsa hade fått höra av sin läkare att hon inte kunde gå ner i vikt på grund av sin sjukdom. Efter ett flertal misslyckade viktminskningsförsök hade hon nästan gett upp när hennes mamma föreslog ViktVäktarna, men hon bestämde sig för att ge det en ärlig chans.

Orden ”det går inte”, ”det är omöjligt” hade snurrat i Kajsas huvud i flera år efter att hon fått veta att hon har en sköldkörtelsjukdom som orsakar låg ämnesomsättning. När hon bestämde sig för att prova ViktVäktarna trodde hon inte att det skulle fungera. – Jag sa att jag kunde prova, men trodde aldrig på det själv för jag kunde ju inte gå ner i vikt. När jag kom till mitt första möte bad jag om ursäkt för att jag kommit dit.

En ärlig chans
Trots osäkerheten gav Kajsa ViktVäktarna en ärlig chans redan från första veckan. Hon skrev matlistor, storhandlade och lagade matlådor med ViktVäktarrecept. Maten vägdes och mättes och allt skrevs in i appen.
– Jag kunde inte förstå hur jag skulle kunna gå ner i vikt när jag fick äta allt. Mina portioner blev mindre men jag kunde ju äta vad jag ville.

När Kajsa kom till invägningen efter första veckan hade hon gått ner 2,1 kg. Det fortsatte i samma takt och hon började inse att det fungerade.
– Jag minns att jag ringde mamma och grät. Vad hade hänt? Det skulle ju vara omöjligt! Sakta började jag förstå att det inte var något trolleri, det fungerade faktiskt.

Boost för självbilden
I takt med att Kajsa gick ner i vikt och hittade en ny livsstil vågade hon börja drömma och se framåt. 
– Mitt mål var att springa tjejmilen och mitt delmål var att springa Vårruset. Jag såg framför mig hur jag skulle stå på startlinjen som en ny människa. Det blev ingen tjejmil för min kusin skulle gifta sig den dagen, men det blev en fin klänning att se fram emot att ta på mig.

När Kajsa påbörjade viktresan var hennes självförtroende i botten och hon ogillade sin kropp. Det var förstås svårt att föreställa sig hur hon skulle må, känna sig och se ut när hon var färdig. 
– Det är en känsla som växt fram under resans gång. Jag har vunnit ett självförtroende och är mycket gladare och modigare idag. Det hade jag aldrig anat att jag skulle känna när jag påbörjade resan. Nu gillar jag att vara ute bland folk och kan ärligt säga att jag trivs med mig själv och är nöjd med mitt utseende.

Kajsa hade under en lång tid varit singel och längtade efter att träffa någon. Hon visste att för att kunna älska någon annan måste hon först och främst älska sig själv. När självförtroendet var tillbaka träffade Kajsa äntligen sin stora kärlek. 
– Hade jag inte tagit tag i min vikt hade jag kanske inte träffat min sambo.

Stolt nej-sägare 
Förutom att planera sitt matintag, äta mindre portioner och mer regelbundet har Kajsa lärt sig att tänka efter en extra gång innan hon stoppar något i munnen. Något som har varit en utmaning då det ofta bjuds på fika på jobbet. 
– Jag har lärt mig att inte tycka synd om mig själv för att jag säger nej. Istället känner jag mig stolt. Då njuter jag också mer när jag väl unnar mig något.

En snygg spegelbild 
I början valde Kajsa att fokusera på maten men efter ett tag började hon även att träna på gym. 
– Jag står numera gärna längst fram i salen och tycker det är kul att se min egen spegelbild.

Fallskärm
Mötena med coachen och de andra gruppdeltagarna har varit en viktig stöttepelare för Kajsa. Det långsiktiga tänket har gjort att hon känner sig säker i sin nya livsstil. 
– Jag har ett annat tankesätt och har haft gott om tid att ställa om både kropp och knopp. Men det är skönt att veta att ViktVäktarna finns kvar om man behöver komma tillbaka.

Kajsas tips

  • Bestäm dig och tveka inte på dig själv
  • Planera din veckas mat- och dryckesintag i förväg
  • Tyck aldrig synd om dig själv – känn dig stolt istället