Framgångshistorier

Veronica -40 kg

“Mina hälsovinster har varit enorma och jag har även njutit av mina delmål som att kunna knyta skorna och få på mig ringarna igen. Nu kan jag springa över en mil - och njuta av det”
Publicerad 23 november 2022

Veronica har gått ner 40 kg med ViktVäktarna och blev nyligen framröstad till Halvseklets ViktVäktare* i samband med ViktVäktarnas 50-årsjubileum.

När Covid bröt ut och högt BMI var en av riskfaktorerna startade Veronica sin hälsoresa. Hon hade hade funderat ett halvår innan, läst på och tagit del av hälsoresor för att förbereda sig. Insikten “Jag vill inte dö” blev ett incitament som skulle förändra hela hennes liv. Då hade hon svårt att knyta skorna utan att bli andfådd och fick ofta pausa i trapporna.

- Jag visste att jag behövde röra mig mer för att må bättre men så fort jag började springa eller gå på gympa skadade jag mig eftersom jag vägde för mycket, berättar Veronica.

Delmålen har varit viktiga

Valet föll på ViktVäktarna eftersom det lät som det mest sunda och något hon skulle kunna hålla livet ut. Veronica ritade upp en målbildskarta med de delmål hon längtade efter att uppnå.

- Delmålen har varit en stor framgångsfaktor för mig, det har varit så viktigt att se framåt och visualisera hur känslan kommer vara när jag är där.

Rörelse varje dag

Delmål för Veronica har varit att få på sig sina vigselringar, att kunna knäppa vinterjackan. Ett övergripande mål har varit att kunna röra sig varje dag för att må bra i både kropp och knopp och kunna sitta på gungan tillsammans med sin son.

- Jag har hela tiden haft mina delmål i åtanke och strävat mot att nå dem. Det är viktigt att inte stirra sig blind på kilona på vågen. Numera orienterar jag tillsammans med min man och son, det hade jag inte orkat tidigare.

Veronica nu & då:
apricots grilled halves with yogurt and honey
apricots grilled halves with yogurt and honey
Numera kan Veronica använda sina vigselringar och orientera med sin man och son.

Det var självklart för Veronica att gå på workshops hos en coach, få inspireras av andra på plats och väga sig. Hon har pratat med sin coach varje vecka, i början på livesända workshops och nu även på plats. Veronica går all in när hon ska lära sig något nytt och det gällde även hennes hälsoresa.

- Jag gick på livesänd Appskola och Kom igång-genomgång vilket gjorde att jag kom in i verktygen snabbt. Sen har min coach hjälpt mig mycket. Det är en happening för mig att gå och väga mig hos henne varje vecka, jag klär upp mig och det är så kul att träffa alla.

Äter samma mat som tidigare

När det gäller kosten är den någorlunda samma som tidigare, men hon har bytt ut vissa produkter. Creme fraiche och matlagningsgrädde använder hon med mindre procent i och hon har lagt till mycket grönsaker på tallriken.

- Jag har alltid ett glas med uppskurna morötter längst fram i kylen, ibland blir jag sugen på något och då är de det första jag ser. Naturell yoghurt är också en go to som jag alltid har hemma, tillsammans med solrosfrön, pumpafrön och banan.

Precis som för de flesta är motivationen inte alltid på topp och då går Veronica back to basic.

- Jag vet att jag snabbt kommer tillbaka på banan genom att äta när jag ska äta, sova när jag ska sova och motionera regelbundet. Jag jobbar då för att hitta tillbaka till mig själv och inte strunta i mina rutiner och rusa iväg när saker känns fel.

Aldrig gått hungrig

Veronica konstaterar att hon under sin hälsoresa aldrig gått hungrig, hon har varit mätt och belåten och det har gjort att hon inte känt suget på att äta något onyttigt om kvällarna.

- I början fick jag lite panik av att vara hungrig, men efter ett tag kom jag in i vad jag kunde äta mellan målen för att allt skulle flyta på. Mina kollegor skrattar åt mig när jag kommer med min kylväska.

Nu, över ett år senare, är Veronica 40 kg lättare. Med detta har hennes livsmotto istället för “Jag vill inte dö” ändrats till “Jag vill leva”. Veronica är piggare och rörligare än någonsin och “tröttdagarna” som tidigare var flera varje vecka är ett minne blott.

- Numera är jag pigg i både kropp och själ och stark både fysiskt och mentalt. Jag springer ofta och känner att jag mår så mycket bättre av rörelse.

Söker nya utmaningar

När Veronica nu fått ordning på både kost och motion är hennes nästa mål att sömnen ska fungera.

- Jag jobbar natt och har därför svårt att få till sovrutinerna eftersom jag sover om dagarna. Därför har jag börjat söka dagtidsjobb, genom detta tror jag att jag kommer må ännu bättre. Då har alla bitar fallit på plats, avslutar Veronica.

*1972 kom ViktVäktarna till Sverige och 2022 fyller vi 50 år. I samband med detta ville vi passa på att lyfta fram våra medlemmar genom att utse Halvseklets ViktVäktare. En stor inspirationskälla är att se hur andra skapat en hälsosam livsstil och därför fick medlemmar själva skicka in sin historia, berätta om de hälsovinster man gjort och hur livet ser ut idag. Vår jury utsåg 6 finalister som sedan gick vidare till röstning och som sedan resulterade i att Halvseklets ViktVäktare utsågs. Läs mer om tävlingen här