Säsongssmart mat

Mat i säsong smakar mest och bäst.
Publicerad 18 maj 2020

 

Genom att, så långt det går, försöka äta råvaror som är i säsong får du billigare, mer klimatsmarta och framförallt godare måltider. Här tipsar vi om olika råvaror du kan ha i fokus under årets olika månader och vad du kan göra med dem.

 

Januari: Betor

Rödbetor har odlats sedan 1700-talet i Sverige och är en av våra mest populära rotfrukter. På senare år har polkabetan och gulbetan blivit allt vanligare och det är inte så konstigt med tanke på den ljuvliga smaken. Gulbetan är mycket lik sin röda släkting, med fördelen att den saknar det röda färgämnet, betacyanin, och därför inte missfärgar kläder och kök vid hantering. Polkabetan är en liten delikatess med en mycket mildare smak och otroligt fin polkarandig färg. Tyvärr mattas den fina färgen av mycket vid tillagning, så bäst gör den sig råhyvlad i sallad eller picklad.

Februari: Jordärtskocka

Älskade lilla skocka! Denna delikatess har en lång säsong som sträcker sig från september till maj. Den kan användas till det mesta och gillas av de flesta. Testa att använda den till samma saker du vanligtvis använder potatis till. Mos, helrostade i ugn, chips, krossade och sedan gratinerade med någon god topping, soppa eller i en somrig sallad. De är dock väldigt gasbildande, så kan vara bra att undvika i större mängder för de med knepig mage.

Mars: Ramslök

Ramslöken har en väldigt kort, men intensiv, växtperiod som i sträcker sig mellan april och maj, men i de södra delarna redan från mars. Det är de tidiga, små bladen som är de allra godaste, så ut i skogen och leta. Ramslök liknar vitlök i smaken och äts bäst rå, då den vid tillagning tappar mycket av sin smak. Ska den användas varm tillsätts den därför bäst precis på slutet.

April: Sparris

Kanske är sparris den primör som allra mest förknippas med våren. Det skulle kunna bero på att den svenska säsongen är ganska kort, ungefär från april till juni, eller helt enkelt för att den är så otroligt god och älskad av många. Smörstekt sparris, en sallad med råhyvlad sparris eller grillad sparris toppad med en lagrad ost – mer lyxkänsla än så är svår att få.

Maj: Färskpotatis

Potatis – ett av våra bästa baslivsmedel som funnits i Sverige sedan 1655 då Olaus Rudbeck började odla den i sin botaniska trädgård i Uppsala. Svensk potatis odlas hela året, men inte mycket går upp mot den smöriga färskpotatisen som har en betydligt kortare säsong (maj till september). Nästan allt, utom mos och soppa, du gör med vanlig potatis går att göra ännu godare med färskpotatis.

Juni: Jordgubbar

Sommar, sommar, sommar! Sol, bad och jordgubbar är nog de tre vanligaste sakerna när vi tänker på sommaren. Nu för tiden går ju det mesta, inklusive jordgubbar, att få tag på året om i affärerna, men det verkar som att jordgubbarna är det livsmedel vi helst endast äter när de är i säsong. Och det är ju inte så förvånande då de svenska närodlade gubbarna smakar så väldigt mycket mer är alternativen.

Juli: Majs

När de andra primörerna börjar sina i affärerna kommer den – majsen! Färsk majs är fantastiskt gott och skiljer sig otroligt mycket från den förkokta vakuumförpackade varianten som vi kan få tag på resten av året. Grilla eller koka den hel och ät rätt upp och ner, eller skär av majskornen och ha i sallader, i kryddiga röror till fredagstacosen eller varför inte testa att göra en riktigt god och krämig majssoppa på den.

Augusti: Pumpa

Augusti – kulmen på skördetiden på många sätt, men bara början på pumpans relativt långa säsong. Pumpa kan odlas på friland i Skandinavien, vilket gör den till ett smart klimatval under hösten. Under våren är det bättre att undvika den, då den då ofta har ganska långa transportvägar. Vad gör man då med en pumpa? Ugnsbaka den hel, gör en kryddig soppa, baka ett saftigare bröd, gör pommes, ersätt morötter i morotskakan med pumpa. Och kom ihåg att alltid ta vara på pumpakärnorna. Skölj av dem, låt torka och rosta sedan i ugn med lite flingsalt på 175° ca 20 minuter.

September: Äpple

Hösten är verkligen äpplenas tid! Svenska äpplen har ofta både mer och mustigare smak och dessutom tunnare skal än de importerade, vilket gör dem så älskvärda. Tack vare moderna lagringsmetoder går det numera att få tag på svenska äpplen under större delen på året, men det är ändå något speciellt med äpplen just i början på hösten. Utöver storfavoriten äppelkaka är det gott att exempelvis ha dem rårivna i sallader (pressa då citron över direkt så de inte blir bruna), göra en god äppelcidersås med dem, ha dem stekta både till dessert och huvudrätt eller grilla dem hela.

Oktober: Blomkål

Denna underbara kålsort som, beroende på sin milda smak, brukar uppskattas av såväl stora som små och är enkel att få god smak på. Dessutom är användningsområdena nästintill oändliga. Riv fint och använd som alternativ till ris, koka och gör mos på den, gör soppor, grytor, eller biffar på den, helbaka i ugn eller på grillen, finriv och använd som pizzabotten eller varför inte uppdatera fredagsmyset lite med smarriga tacos med ugnsrostade blomkålsbitar?

November: Morot

Morot är en av våra mest populära rotfrukter som dessutom är i säsong hela året. Tyvärr nedgraderas den ofta till ett simpelt tillbehör i form av stavar till barnen eller i bästa fall rostade tillsammans med andra rotfrukter i ugn. Låt istället morötterna få ta lite större plats och ge dem den kärlek de förtjänar. Vi gillar t ex att koka dem mjuka i en smarrig fond och sedan slunga dem i smör och dill. Eller varför inte uppdatera klassikern hasselbackspotatis genom att byta ut potatisen mot morötter. Båda dessa passar hur bra som helst till exempelvis fisk.

December: Brysselkål

Brysselkål, även kallad rosenkål, är en ljuvlig liten kålsort med en lång säsong i Sverige som sträcker sig ända från september till februari. Oftast odlas den dessutom på friland vilket gör den till ett utmärkt val ur klimatsynpunkt. Den är full av både järn, folat och C-vitamin, samtidigt som den är väldigt kalorisnål, så det är bara att äta på!